Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
19.11.2017.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић изјавио је да очекује да ће до краја године у приватизационом портфељу, од тренутно 144 предузећа, остати још њих 120, за која ће држава настојати да нађе власнике.

Стевановић је, гостујући на ТВ „Стара Пазова“, објаснио да не очекује да ће се за све те компаније наћи нови власници, јер су неке од њих уништене, а неке само фиктивно постоје и немају делатност, па је за њих једини спас стечајни поступак.

Компаније ће, наводи он, по најповољнијим условима бити понуђене потенцијалним купцима, али њихова имовина више не може да служи као хипотека за кредите, као што је некад био случај.

„Сада ће се, или рушити до темеља како би се ту започео нови бизнис, или ће се кроз реконструкцију, санацију и адаптацију, нови власници бавити неком делатношћу коју одаберу. Свакако, ако успемо да остваримо бројку од 120 предузећа, добићемо фирме које раде, плаћају обавезе и нису никако заштићене. Док год буду могла да функционишу тако – функционисаће“, рекао је Стевановић.

Према његовим речима, приватизацијом се 12 година нико није бавио, али је од прве владе тада премијера Александра Вучића, ситуација промењена.

„Наследили смо портфељ од око 560 предузећа, а данас их је ту 144. Тада смо најавили да ћемо из непопуларне приче о приватизацијама и реструктурирању, улазити полако у причу креативне економије. Данас се то и дешава“, рекао је Стевановић.

Годишње анализе сектора малих и средњих предузећа, како је рекао, показују позитивне ефекте и у контексту раста и броја запослених. Зато, истиче, настављамо с програмима.

„Остало нам је нешто непотрошених пара, иако смо доста потрошили. Само за бесповратна средства имамо још око 240 милиона динара. Користим прилику да позовем заинтересоване власнике фирми да аплицирају за та средства“, рекао је државни секретар.

Објаснио је да бесповратна средства чине 20 одсто инвестиције у опрему, док је 80 одсто повољна кредитна линија Фонда за развој.

„Тако нешто за мала и средња предузећа не постији на тржишту. Мислим да ћемо, кроз наредну годину, настојати да се још више приближимо фирмама. Такође, поново ћемо обезбедити средства за почетнике у бизнису. Позивам их све да се јављају, да се информишу“, рекао је Стевановић.