Опоравак домаће економије у 2016. био је убрзанији него претходних година и фискалне реформе су почеле да дају резултате кроз раст привреде, показује годишњи билтен финансијски извештаја за 2016. годину. Домаће компаније завршиле су 2016. годину у плусу од 229 милијарди динара, а најбољи резултат према годишњем финансијском извештају АПР имала је прерађивачка индустрија чији је добитак био 91 милијарду динара.

„Јако је важно да све оно што се третира кроз ове извештаје апсолутно бележи раст и промене на боље – и сектор привредних друштава, сектор предузетника и сектор јавних предузећа што је све резултат политике владе, стварање једног квалитетнијег и бољег пословног амбијента“ рекао је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Државни секретар је казао да су овако добри показатељи за 2016. годину, а који су невероватно бољи него подаци из 2014, само потврда да они пројекти које спроводи Влада Србије дају резултате и да треба да се настави у истом правцу. „Сви сектори бележе промене на боље, посебно сектор малих предузећа и то потврђује да је кампања Године предузетништва успешна „, нагласио је он.

Стевановић је додао и да држава субвенције државним предузећима даје још једино Ресавици, као и да се интензивно ради и на решавању статуса предузећа Петрохемијског комлекса и РТБ Бор.

„Наследили смо последице 526 нерешених предузећа, данас је тај број сведен на нешто између 100 и 150 предузећа. Верујемо да ћемо годину завршити са испод 100, али је јако важно да ниједно више није заштићено и да под апсолутно свим тржишним принципима, као и свака приватна компанија, данас послују“.  Стевановић је истакао је да ће држава наставити интензивно да помаже предузетништво, јер се показало да су предузетници спремни да преживе највеће изазове и поднесу терет економске нестабилности.

Привредни раст који је прошле године био 2,7% позитивно је утицао, истичу из АПР, и на запошљавање. Ружица Стаменковић, регистратор у АПР, истакла је да је први пут после 2012. године у 2016. години, привреда Србије запошљавала више од 1 милиона радника, односно тачније 1.036.057 запослених. То је за 45.157 радника више него у претходној години, нагласила је она.