Oporavak domaće ekonomije u 2016. bio je ubrzaniji nego prethodnih godina i fiskalne reforme su počele da daju rezultate kroz rast privrede, pokazuje godišnji bilten finansijski izveštaja za 2016. godinu. Domaće kompanije završile su 2016. godinu u plusu od 229 milijardi dinara, a najbolji rezultat prema godišnjem finansijskom izveštaju APR imala je prerađivačka industrija čiji je dobitak bio 91 milijardu dinara.

„Jako je važno da sve ono što se tretira kroz ove izveštaje apsolutno beleži rast i promene na bolje – i sektor privrednih društava, sektor preduzetnika i sektor javnih preduzeća što je sve rezultat politike vlade, stvaranje jednog kvalitetnijeg i boljeg poslovnog ambijenta“ rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Državni sekretar je kazao da su ovako dobri pokazatelji za 2016. godinu, a koji su neverovatno bolji nego podaci iz 2014, samo potvrda da oni projekti koje sprovodi Vlada Srbije daju rezultate i da treba da se nastavi u istom pravcu. „Svi sektori beleže promene na bolje, posebno sektor malih preduzeća i to potvrđuje da je kampanja Godine preduzetništva uspešna „, naglasio je on.

Stevanović je dodao i da država subvencije državnim preduzećima daje još jedino Resavici, kao i da se intenzivno radi i na rešavanju statusa preduzeća Petrohemijskog komleksa i RTB Bor.

„Nasledili smo posledice 526 nerešenih preduzeća, danas je taj broj sveden na nešto između 100 i 150 preduzeća. Verujemo da ćemo godinu završiti sa ispod 100, ali je jako važno da nijedno više nije zaštićeno i da pod apsolutno svim tržišnim principima, kao i svaka privatna kompanija, danas posluju“.  Stevanović je istakao je da će država nastaviti intenzivno da pomaže preduzetništvo, jer se pokazalo da su preduzetnici spremni da prežive najveće izazove i podnesu teret ekonomske nestabilnosti.

Privredni rast koji je prošle godine bio 2,7% pozitivno je uticao, ističu iz APR, i na zapošljavanje. Ružica Stamenković, registrator u APR, istakla je da je prvi put posle 2012. godine u 2016. godini, privreda Srbije zapošljavala više od 1 miliona radnika, odnosno tačnije 1.036.057 zaposlenih. To je za 45.157 radnika više nego u prethodnoj godini, naglasila je ona.