Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
30.08.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović otvorio je danas u Osečini 14. po redu Međunarodni sajam šljiva i tom prilikom pozvao proizvođače da iskoriste priliku i u najboljem svetlu predstave svoj biznis budućim potencijalnim partnerima.

Stevanović je rekao da „plavo zlato“, kako meštani zovu šljivu, zaslužuje takvu manifestaciju, jer od proizvodnje ovog voća, direktno ili indirektno, živi 60 do 70 odsto stanovništva.

Srbija je, prema rečima državnog sekretara, druga zemlja u svetu po proizvodnji šljive.

„Predstavnici Vlade Srbije su spremni da u narednom periodu sarađuju i razgovaraju s proizvođačima o tome kako država može da im pomogne da bi povećali proizvodnju šljive“, rekao je Stevanović.

Otvaranju sajma prisustvovali su i predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić i ambasador Kipra Konstantinos Elijades.

Stevanović je uoči otvaranja Sajma, prisustvovao i otvaranju ekspoziture Banke Poštanska štedionica u Osečini, što je 180. po redu filijala ove banke, koja je 100 odsto u vlasništvu države.

Ministarstvo privrede, dodaje on, ima dobre odnose sa Poštanskom štedionicom, sa kojom sprovodi brojne programe namenjene razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

On je naveo da je Ministarstvo privrede ove godine u te svrhe potrošilo tri milijarde dinara bespovratnih sredstava, a u narednoj godini bi za bespovratnu podršku malom biznisu moglo da bude opredeljeno i dva puta više novca.

„Verujem da će i u tom smislu Poštanska štedionica biti partner državi, kako bi preduzetnici taj novac lakše i efikasnije iskoristili“, rekao je Stevanović.

Predsednik opštine Aleksić rekao je da se otvaranjem nove ekspoziture rešava dugogodišnji problem građana, jer sada više neće morati da odlaze u drugi grad za takve usluge.

Predsednik izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Bojan Kekić najavio da je ta banka pripremila pakete za poljoprivredne kredite, za subvencionisanje kredita i paket za kupovinu zemljišta za mlade bračne parove sa povoljnim kamatama.