Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
29.11.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da je strateški cilj ministarstva poboljšanje korporativnog upravljanja u javnim preduzećima kako bi ona ostvarivala bolje poslovne rezultate.

Stevanović je istakao da će tome doprineti i novi informacioni sistem za praćenje i izveštavanje o rezultatima poslovanja javnih preduzeća koji Ministarstvo privrede razvija sa projektom Reforma lokalnih finansija u Srbiji II (RELOF2) uz podršku Vlade Švajcarske.

On je na konferenciji „Korporativno upravljanje i digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima“  rekao da su javna preduzeća značajan segment naše ekonomije, da rezultati u tom sektoru postoje, da su neki veliki izazovi rešeni, ali da ima prostora da se još dosta deluje.

„Sada imamo prostora u svakom smislu da budemo kreativni. Uvođenje korporativnih principa u sektor javnih preduzeća biće lep i krativan izazov u kome ćemo sa zadovoljstvom da učestvujemo jer razumemo koliki je značaj uvođenja istih“, rekao je Stevanović.

Kako je dodao, na dobrom putu smo ukoliko hrabro i u što kraćem roku sve principe korporativnog upravljanja uvedemo i uključimo u rad javnih preduzeća.

Stevanović je istakao da se uvođenje korporativnog upravljanja bazira na dva ključna stuba – profesionalizaciju organa upravljanja i sistem praćenja, izveštavanja i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća.

Navodeći da su lokalne samouprave, kao osnivači, odgovorne za poslovanje svojih javnih preduzeća on je istakao da u Srbiji posluje 527 takvih preduzeća.

„Novi informacioni sistem omogućiće donosiocima odluka u lokalnim samoupravama brze i kvalitetne analize poslovanja njihovih javnih preduzeća što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka“, rekao je Stevanović.

Direktorka projekta RELOF2 Ana Jolović ocenila je da će novi informacioni sistem biti alat za praćenje rada i da će predstavljati dobru bazu i izradu različitih uporednih, sektorskih i teritorijalnih analiza koje će doprineti unapređenju zakonodavnog okvira za poslovanje javnih preduzeća.

„Plan je da od 2021. godine sva javna preduzeća, na lokalnom i nacionalnom nivou, izveštavaju svoje osnivače o rezultatima poslovanja uz pomoć ovog softvera“, rekla je Jolović.