Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
12.02.2020.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић разговарао је данас са делегацијом Министарства привреде, иновација, дигитализације и енергетике Северне Рајне Вестфалије о унапређењу привредне сарадње, посебно у области малих и средњих предузећа.

 

Стевановић је навео да је српска страна отворена за сва питања која могу унапредити како економску и привредну, тако и свеукупну сарадњу две земље, додајући да је подршка коју добијамо од Немачке од кључног значаја.

 

Државни секретар упознао је госте са економском ситуацијом у Србији наводећи да је наша земља направила значајне искораке у тој области.

 

Према његовим речима, очекује се да раст БДП-а ове године пређе четири одсто, стопа незапослености је испод 10 одсто, док је јавни дуг са више од 75 одсто пао на испод 50 одсто са даљом тендецијом пада.

 

„Србија је данас добро место за развој бизниса захваљујући храбрим реформским потезима што показује и Дуинг бизнис листа Светске банке на којој смо напредовали за четири позиције и заузели 44. место од 190 рангираних земаља света“, рекао је Стевановић наводећи да је наша земља снажно опредељена да се нађе у топ десет на престижној листи.

 

Он је истакао да о позитивној пословној клими могу да посведоче и компаније из Немачке које већ послују у Србији и позвао остале немачке инвеститоре да улажу.

 

Шеф Сектора за спољнотрговинске односе у Министарству привреде, иновација, дигитализације и енергетике Северне Рајне – Вестфалија Тобијас Траупел, који је предводио делегацију, рекао је да је Србија битан партнер за фирме из те регије, као и да тежиште сарадње треба ставити на мала и средња предузећа која су највиталнији део једне економије.

 

Траупел је навео и важност сарадње у оквиру нових технологија, дигитализације и ИТ сектора.