Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
18.10.2019.

У области јавно-приватног партнерства (ЈПП) у последњих девет година одобрено је 134 пројекта, изјавио је данас државни секретар у Министрству привреде Драган Стевановић, истичући да је последњих година у овој области направљен значајан искорак.
Стевановић је, гостујући на РТС, објаснио да је од укупног броја одобрених уговора, до сада потписано око 50, односно, спроведене су јавне набавке, изабрани су приватни партнери и пројекти се реализују.

„Имали смо пројекте који се односе на приградски саобраћај, третирање комуналног отпада, израду локалне инфраструктуре, обезбеђивање топлотне енергије. Реализују се у Нишу, Новом Саду, Пироту, Врању, Власотинцима… Цела Србија полако усваја овај концепт“, рекао је Стевановић.
Овај концепт је, додаје, још у повоју. Непосредно по усвајању Закона о јавно приватном партнерству, 2011. године и у наредних неколико година, било је тек десетак пројеката укупно. Затим је направљен искорак.

„Радили смо на томе да се схвати значај овог концепта и све је више храбрости да се користи. Идеја је да се приватним новцем унапреди квалитет услуга на локалном, покрајинском или државном нивоу, и то у областима које су у надлежности државних органа, а ту увек фали новца“, објаснио је Стевановић.
Говорећи за РТС о микро, малим и средњим предузећима и предузетништву, Стевановић је истакао да ће до краја године тај сектор добити готово три милијарде динара бесповратних средстава.

Он је подсетио да је ребалансом буџета опредељено додатних 200 милиона динара бесповратних средства за малу привреду.
„Врло брзо ћемо бити у ситуацији да та средства ставимо на располагање малим и средњим предузећима. Када је реч о овом сектору имамо много разлога да будемо задовољни“, рекао је Стевановић.