Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.10.2019.

U oblasti javno-privatnog partnerstva (JPP) u poslednjih devet godina odobreno je 134 projekta, izjavio je danas državni sekretar u Ministrstvu privrede Dragan Stevanović, ističući da je poslednjih godina u ovoj oblasti napravljen značajan iskorak.
Stevanović je, gostujući na RTS, objasnio da je od ukupnog broja odobrenih ugovora, do sada potpisano oko 50, odnosno, sprovedene su javne nabavke, izabrani su privatni partneri i projekti se realizuju.

„Imali smo projekte koji se odnose na prigradski saobraćaj, tretiranje komunalnog otpada, izradu lokalne infrastrukture, obezbeđivanje toplotne energije. Realizuju se u Nišu, Novom Sadu, Pirotu, Vranju, Vlasotincima… Cela Srbija polako usvaja ovaj koncept“, rekao je Stevanović.
Ovaj koncept je, dodaje, još u povoju. Neposredno po usvajanju Zakona o javno privatnom partnerstvu, 2011. godine i u narednih nekoliko godina, bilo je tek desetak projekata ukupno. Zatim je napravljen iskorak.

„Radili smo na tome da se shvati značaj ovog koncepta i sve je više hrabrosti da se koristi. Ideja je da se privatnim novcem unapredi kvalitet usluga na lokalnom, pokrajinskom ili državnom nivou, i to u oblastima koje su u nadležnosti državnih organa, a tu uvek fali novca“, objasnio je Stevanović.
Govoreći za RTS o mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, Stevanović je istakao da će do kraja godine taj sektor dobiti gotovo tri milijarde dinara bespovratnih sredstava.

On je podsetio da je rebalansom budžeta opredeljeno dodatnih 200 miliona dinara bespovratnih sredstva za malu privredu.
„Vrlo brzo ćemo biti u situaciji da ta sredstva stavimo na raspolaganje malim i srednjim preduzećima. Kada je reč o ovom sektoru imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni“, rekao je Stevanović.