Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
10.05.2019.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић потписао је данас у Влади Србије уговор о приватизацији Луке Нови Сад, са  извршним директором предузећа “П&O портс“ из Уједињених Арапских Емирата, које послује у саставу компаније “ДП ворлд“, Радом Антоловићем.

 

Уговор је потписан у присуству потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић.

 

„Ово је почетак нове будућности за Луку. Процес приватизације Луке Нови Сад је успешно и квалитетно приведен крају. Успели смо да, кроз критеријуме у јавном позиву, обезбедимо кредибилног инвеститора, озбиљног лучког оператера који ради у више од 40 земаља и запошљава око 35.000 људи“, рекао је Стевановић након потписивања.

 

Државни секретар је рекао да ће купац у наредна три дана уплатити продајну цену од 7,99 милиона евра. Добра вест је, додаје он, да ће укупне инвестиције бити веће од оних које представљају уговорну обавезу, а која износи 15 милиона евра.

 

„За нас је јако важно што ће сви запослени наставити да раде и што ће Лука, са садашњих 1,2 милиона тона претовара временом доћи до пуног капацитета од 2,5 милиона, а можда и више“, поручио је Стевановић.

 

Потпредседница Михајловић је рекла да је важно што ће нови власник уложити више од уговорне обавезе, као и да су у процесу приватизације Луке Нови Сад, пре продаје, из имовине лучког оператера издвојени лучко земљиште и инфраструктура и пренети у својину Републике Србије. Она је истакла и да Влада Србије, после више од 30 година, реализује озбиљне инвестиције у модернизацију лука.

 

“Водни саобраћај увек је био негде са стране у односу на друмски и железнички. Данас више није тако, јер Влада Србије улаже више од 200 милиона евра у речну инфраструктуру, пре свега у уређење речних корита Саве и Дунава и модернизацију лука”, рекла је Михајловићева.

 

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је задовољан што Нови Сад добија једног од највећих инвеститора у овој делатности.

 

Извршни директоро предузећа “П&O портс“ Радо Антоловић рекао је да нови власници Луке Нови Сад планирају да уложе приближно 30 милиона евра како би обезбедили висок ниво пословања, као и да ће повезивањем нове аквизиције са операцијама широм Европе  “П&O портс“ обезбедити додатну вредност за ову луку.

 

Потписивању је присуствовао и амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији, Мубарак ал Дахери.