Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
07.05.2019.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић позвао је данас привреднике из Kине да размотре могућности за инвестирање у Србији, истичући да су последњих година јавне финансије сређене, а инвестициона клима побољшана.

Стевановић је на Привредном форуму поводом посете делегације из кинеске провинције Џеђијанг који је одржан у Привредној комори Србије, изразио наду да ће представници компанија из Kине увидети све потенцијале за улагање у Србији.

Говорећи о односима две земље, Стевановић каже да никад нису били бољи, а да су основ за сарадњу поставили председници Србије и Kине, Александар Вучић и Си Ђинпинг. Зато је све већа вредност трговинске размене, као и инвестиција.

„Трговинска размена је у прошлој години износила 2,3 милијарде долара, а последњих година је увећана 15 пута. Наш циљ је да кроз ту сарадњу, домаћа привреда прихвати стандарде које доноси кинеска технологија“, рекао је Стевановић.

Kада је реч о инвестицијама, он набраја да су кинеске компаније дошле у Смедерево, Бор, Лозницу, Зрењанин, да кинески партнери преузимају Икарбус, а ускоро ће, додаје, бити потписан и уговор за изградњу кинеско српског индустријског парка у Смедереву.

Председник привредне коморе провинције Џеђијанг Чен Зонгјао, рекао је да је Србија прва држава из овог региона која је изградила свеобухватне односе са Kином и који се стабилно развијају.

Саветник председника ПKС Мирослав Милетић рекао је да потенцијал за сарадњу види кроз улагања предузећа из Kине у постојеће и нове производне капацитете у Србији како би се дошло до заједничког извоза на трећа тржишта.

 

На Привредном форуму учествовали су представници 59 кинеских компанија, које су представиле производе попут грађевинског материјала, ЛЕД расвете, електронике и електротехнике, текстила и путне опреме, заштитне одеће, намештаја, санитарне опреме, машина, опреме, алата, ауто делова.