Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
07.05.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović pozvao je danas privrednike iz Kine da razmotre mogućnosti za investiranje u Srbiji, ističući da su poslednjih godina javne finansije sređene, a investiciona klima poboljšana.

Stevanović je na Privrednom forumu povodom posete delegacije iz kineske provincije Džeđijang koji je održan u Privrednoj komori Srbije, izrazio nadu da će predstavnici kompanija iz Kine uvideti sve potencijale za ulaganje u Srbiji.

Govoreći o odnosima dve zemlje, Stevanović kaže da nikad nisu bili bolji, a da su osnov za saradnju postavili predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping. Zato je sve veća vrednost trgovinske razmene, kao i investicija.

„Trgovinska razmena je u prošloj godini iznosila 2,3 milijarde dolara, a poslednjih godina je uvećana 15 puta. Naš cilj je da kroz tu saradnju, domaća privreda prihvati standarde koje donosi kineska tehnologija“, rekao je Stevanović.

Kada je reč o investicijama, on nabraja da su kineske kompanije došle u Smederevo, Bor, Loznicu, Zrenjanin, da kineski partneri preuzimaju Ikarbus, a uskoro će, dodaje, biti potpisan i ugovor za izgradnju kinesko srpskog industrijskog parka u Smederevu.

Predsednik privredne komore provincije Džeđijang Čen Zongjao, rekao je da je Srbija prva država iz ovog regiona koja je izgradila sveobuhvatne odnose sa Kinom i koji se stabilno razvijaju.

Savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić rekao je da potencijal za saradnju vidi kroz ulaganja preduzeća iz Kine u postojeće i nove proizvodne kapacitete u Srbiji kako bi se došlo do zajedničkog izvoza na treća tržišta.

 

Na Privrednom forumu učestvovali su predstavnici 59 kineskih kompanija, koje su predstavile proizvode poput građevinskog materijala, LED rasvete, elektronike i elektrotehnike, tekstila i putne opreme, zaštitne odeće, nameštaja, sanitarne opreme, mašina, opreme, alata, auto delova.