Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
15.07.2017.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић позвао је данас представнике радника крагујевачког Фијата да већ од понедељка седну за сто и разговарају са представницима те компаније о решавању проблема.

„Бојим се да неизналажење решења и некретање у том правцу може да има озбиљне последице не само за град Крагујевац него за целу Србију, за више од 6.000 или 7.000 људи који директно или индиректно зависе од компаније Фијат. Ово је јако лоша и неозбиљна порука свим потенцијалним инвеститорима”, рекао је Стевановић новинарима.

Подсетио је да су у току разговори, договори или реализација 53 пројекта страних инвеститора вредних више од милијарду евра, те истакао да све ово што се дешава у Фијату треба заиста да дочека и свој крај.

Он је апеловао на представнике радника и раднике у крагујевачком Фијату да буду свесни последица које дешавања у последње две недеље могу да имају пре свега за Фијат, за град Крагујевац и за целу Србију.

Позвао је раднике да не дозволе да се српски инат у једној компанији и једном граду Крагујевцу обије о главу целој Србији и истакао да оно што је чињеница јесте да команија Фијат почиње озбиљно да размишља о некој излазној стратегији из Србије, те да је то за нас нешто што има несагледиве последице.

Стевановић је истакао да је Влада Србије била више него отворена и спремна да се нађе представницима радника као подршка, да разговара са њима око онога око чега може да разговара и да се понаша као подршка у оквиру својих законских овлашћења.

„Све оно што су радници у вишесатним разговорима износили пред представнике владе, премијерку, министра Кнежевића, апослутно смо били спремни да у њиховим међусобним разговорима подржимо, с једне стране да се анализира процес производње, свака радна позиција и да се кроз те преговоре на начин на који су радници инсистирали дође до најбољег могућег решења како би им се процес производње олакшао и поједноставио”, каже Стевановић.

Додао је да су представници владе били спремни да са радницима разговарају о проблему јавног превоза, нарочито у вечерњим сатима, те да то питање готово решено и да је и руководство града Крагујевца апсолутно било спремно да изађе у сваком смислу у сусрет да се ти проблеми превазиђу.

Стевановић каже и да је постојала спремност да се кроз преговоре о новом трогодишњем колективном уговору реши питање бонуса ефикасности и да се дефинише да се он у свакој текућој години у фебруару исплаћује за претходну годину, те да се подржи као легитимно питање нивоа плата које су радници отворили и поставили.

Оно што, наводи међутим Стевановић, представници владе нису смели као одговорни људи да гарантују јесте на колико повећање плата је компанија Фијат спремна у овом тренутку.

„Оно што је од нас додатно тражено и што је у суштини највећи камен спотицања јесте да влада преузме одговорност коју није апсолутно могла, нити је у складу са Уставом и законом, а чини ми се да то ни представници команије Фијат нису били спремни, а то је да гарантујемо то повећање средствима буџета Србије”, каже Стевановић.

Истиче да то апсолутно није могуће и није прихватљиво и да такав један услов влада у овом тренутку не може да прихвати.

„Ми смо апсолутно спремни да се видимо кад год то представници радника од нас траже. Aпсолутно смо спремни да дамо подршку за разговоре по свим њиховим захтевима. Апослутно стојимо отворени за све што се од нас очкеује и што се од нас тражи”, рекао је Стевановић.