Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
08.10.2017.

Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић позвао је данас предузетнике и власнике микро, малих и средњих предузећа, да се пријаве за програм подршке инвестицијама, у оквиру којег је обезбеђено више од 242,9 милиона динара бесповратних средстава.

Стевановић је објаснио да програм спроводи Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој, а реч је о комбинацији финанасирања 20 одсто инвестиције кроз бесповратна средства Министарства и 80 одсто кроз повољне кредите Фонда.

“За бесповратна средства обезбедили смо још око 243 милиона динара”, рекао је Стевановић Танјугу.

Он каже да су већ приметни ефекти овог развојног програма које је Министарство привреде спроводи.

“Мала и средња предузећа су највећи резервоар добрих ефеката на привредна кретања, а то потврђују сва истраживања и годишње анлизе. Наша идеја је да их ставимо на место које заиста заслужују, да им дамо директну и конкретну подршку, али и да истовремено афирмишемо предузетнички дух у Србији. Циљ нам је да што већи број људи, заинтересованих да ради или радно способних, себе види и препозна било у предузетништву или да запослење тражи у релном сектору. Ефекти кроз овакве послове и програме су највећи на привредни раст, буџет и успешну економију једне државе”, рекао је Стевановић.

Рок да се заинтересовани пријаве за бесповратна средства кроз Програм подстицања развоја предузетништва кроз подршку инвестицијама у привреди је до 1. децембра 2017. године, а предузетницима ће додатно бити на располагању и евентуално неутрошена бесповратна средства по програму подстицања кроз развојне пројекте.

Програмом се омогућава подршка у изградњи нових производних капацитета, повећање вредности и обима производње и промета, јачање конкуретности произвођача и подршка запошљавању. Новац је такође намењен подршку приликом куповине, изградње, доградње, реконструкције, адаптације, санације и инвестиционог одржавања производног или пословног простора.

Могу се користити и за куповину нове или половне опреме, као и доставних возила за превоз производа и друга транспортна средства која се користе у производњи.

Новац је намењен и за трајна обртна средства која могу да чине највише 20 одсто укупног инвестиционог улагања , као и за набавку софтвера и других нематеријалних улагања.

Јавни позив је отворен док се новац из програма не утроши, најкасније до 1. децембра. Све информације заинтересовани могу да добију на интернет страници Министарства привреде и Фонда за развој где се може преузети и потребна документација.

Расписивањем Јавног позива за доделу бесповратних средстава Министарство привреде је наставило са системском подршком сектору малих и средњих предузећа и предузетникау оквиру пројекта Деценија предузетништва.