Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
30.05.2021.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић оценио је за Први програм Радио Београда да се привреда Србије у досадашњем периоду пандемије јако добро снашла, да се показала много бољом од привреда држава које су економски и политички снажније и развијеније и да смо у тој кризној ситуацији показали како Србија – као једна одговорна и способна држава, треба да се понаша и према себи и према сопственој економији и привреди али и грађанима.

Стевановић је констатовао да је такав одговоран однос резултирао позитивиним ефектима и резултатима – прошлу годину завршили смо са најнижом стопом пада БДП у Европи, у региону смо те вредности одавно превазишли у сваком погледу, па и у смислу ефеката које је пандемије корона вируса оставила у Европи и свету. Били смо на самом врху европске лествице, пад је био само 1 проценат, што уз пакет економских мера, ствара позитиван амбијент и ствара могућност да и текућу годину завршимо како је планиранирано – „на крову европске лествице и да имамо раст од преко 6, односно 7 процената“, истакао је државни секретар.

Стевановић је указао да смо резултатима оствареним на почетку 2021-ве године више него задовољни – у првом кварталу остварен је пораст БДП од 1,2 процента, економију и статистику довели смо на ниво који смо имали у првом кварталу претходне године, а то је обећавајуће јер ћемо брже и једноставније изаћи из проблема и много брже отклонити могуће последице кризе коју је изазвала пандемија.

Србија је, нагласио је Драган Стевановић у емисији Магазин недељом Првог програма Радио Београда, добро пројектовала и структурно поставила буџет, а активности и план рада Владе и државе апсолутно су усмерени ка економском расту, а све то требало би да да ефекта. Он је акцентовао и да Србији читав свет признаје да се добро снашла у кризи изазваном пандемијом, односно да „шачица фрустираних политичара у Србији“ покушава то да оспори. Упркос њима (шачици фрустираних политичара), храбро грабимо напред и очекујемо добре резултате, истиче Стевановић.

Државни секретар Министарства привреде верује да велика већина привредника има разлога да буде задовољна мерама државе које су функцији помоћи привреди. Подржани су и привредници и индиректно запослени, стратегија је била да се број запослених задржи на нивоу пре кризе. Стевановић напомиње и да је број запослених, у односу на март прошле године, порастао за 57 хиљада. Стевановић је рекао и да је све што је планирано буџетом за текућу годину у функцији очувања радних места и повећања запослености.

Министарство привреде је, подсетио је Стевановић, у овој години определило је скоро 15 милијарди динара за подстицаје који ће бити додељени фирмама које инвестирају и улажу у Србији. Указао је да ни један пројекат домаћег или страног инвеститора – који је раније најављен, за који је склопљен уговор или је већ почео да се реализује, неће бити отказан. То ће, наглашава Стевановић, уз наставак изградње путева, кроз афирмацију приче о заштити животне средине – радиће се на постројењима за пречишћавање вода, канализацији, водоводима, позитивно утицати на пораст броја запослених.

Осим тога, Министарство привреде издвојило је 2 милијарде динара – као бесповратна средства, за подршку сектору малих и средњих предузећа, микро предузећа и предузетника за повољне кредите за набавку опреме, развој и инвестиције. Стевановић је најавио и скори почетак реализације пројекта и износу од 200 милиона евра, спроводи се са Европском инвестиционом банком – половина кредита опредељена је за набавку обртних средстава и ликвидност, а друга половина за инвестиције.

Значај, снага и виталност малих и средњих предузећа препозната је како у Србији, тако и у свету. Драган Стевановић указује да је 99.9 процената наше привреде лоцирано и сконцентрисано у том сектору који има више од милион и стотину хиљада запослених и који бележи сталан тренд раста. Важан је, посебно у оквиру зелене агенде, и свима је у фокусу тај сектор и сви траже начине и моделе да му се снажније помогне и изадје у сусрет, истиче државни секретар.

Коментаришући привредну сарадњу Србије са многим државама света, Стевановић је оценио да је наша земља више него снажно повратила сопствени медјународни кредибилитет и углед, да је сви узимају озбиљно и желе да је виде и препознају као стратешког партнера дела Европе у коме се налази.

„Данас, када говорите о Србији, основне асоцијације су политичка, економска, финансијска и свака друга стабилност, верује Стевановић и додаје да је таква држава свакоме интересантна. Указује и да су привредници из целог света присутни у Србији. „То је политика коју је успоставио председник Александар Вучић – ту одступања нити има, нити ће да буде“ тврди Стевановић. Објашњава да је обавеза да се градјанима – промовисањем другачије, нове, средјене и успешније Србије, доводјењем инвеститора и успостављењем сарадње са државама у свету – а то су нови моменти којима би требало да се поносимо, укаже на постојање политике која ће им обезбедити бољи живот и лепшу будућност и у 2025 години, како је и најављено, 900 евра просечне зараде.

 

Извор: Први програм Радио Београда