Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
30.05.2021.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović ocenio je za Prvi program Radio Beograda da se privreda Srbije u dosadašnjem periodu pandemije jako dobro snašla, da se pokazala mnogo boljom od privreda država koje su ekonomski i politički snažnije i razvijenije i da smo u toj kriznoj situaciji pokazali kako Srbija – kao jedna odgovorna i sposobna država, treba da se ponaša i prema sebi i prema sopstvenoj ekonomiji i privredi ali i građanima.

Stevanović je konstatovao da je takav odgovoran odnos rezultirao pozitivinim efektima i rezultatima – prošlu godinu završili smo sa najnižom stopom pada BDP u Evropi, u regionu smo te vrednosti odavno prevazišli u svakom pogledu, pa i u smislu efekata koje je pandemije korona virusa ostavila u Evropi i svetu. Bili smo na samom vrhu evropske lestvice, pad je bio samo 1 procenat, što uz paket ekonomskih mera, stvara pozitivan ambijent i stvara mogućnost da i tekuću godinu završimo kako je planiranirano – „na krovu evropske lestvice i da imamo rast od preko 6, odnosno 7 procenata“, istakao je državni sekretar.

Stevanović je ukazao da smo rezultatima ostvarenim na početku 2021-ve godine više nego zadovoljni – u prvom kvartalu ostvaren je porast BDP od 1,2 procenta, ekonomiju i statistiku doveli smo na nivo koji smo imali u prvom kvartalu prethodne godine, a to je obećavajuće jer ćemo brže i jednostavnije izaći iz problema i mnogo brže otkloniti moguće posledice krize koju je izazvala pandemija.

Srbija je, naglasio je Dragan Stevanović u emisiji Magazin nedeljom Prvog programa Radio Beograda, dobro projektovala i strukturno postavila budžet, a aktivnosti i plan rada Vlade i države apsolutno su usmereni ka ekonomskom rastu, a sve to trebalo bi da da efekta. On je akcentovao i da Srbiji čitav svet priznaje da se dobro snašla u krizi izazvanom pandemijom, odnosno da „šačica frustiranih političara u Srbiji“ pokušava to da ospori. Uprkos njima (šačici frustiranih političara), hrabro grabimo napred i očekujemo dobre rezultate, ističe Stevanović.

Državni sekretar Ministarstva privrede veruje da velika većina privrednika ima razloga da bude zadovoljna merama države koje su funkciji pomoći privredi. Podržani su i privrednici i indirektno zaposleni, strategija je bila da se broj zaposlenih zadrži na nivou pre krize. Stevanović napominje i da je broj zaposlenih, u odnosu na mart prošle godine, porastao za 57 hiljada. Stevanović je rekao i da je sve što je planirano budžetom za tekuću godinu u funkciji očuvanja radnih mesta i povećanja zaposlenosti.

Ministarstvo privrede je, podsetio je Stevanović, u ovoj godini opredelilo je skoro 15 milijardi dinara za podsticaje koji će biti dodeljeni firmama koje investiraju i ulažu u Srbiji. Ukazao je da ni jedan projekat domaćeg ili stranog investitora – koji je ranije najavljen, za koji je sklopljen ugovor ili je već počeo da se realizuje, neće biti otkazan. To će, naglašava Stevanović, uz nastavak izgradnje puteva, kroz afirmaciju priče o zaštiti životne sredine – radiće se na postrojenjima za prečišćavanje voda, kanalizaciji, vodovodima, pozitivno uticati na porast broja zaposlenih.

Osim toga, Ministarstvo privrede izdvojilo je 2 milijarde dinara – kao bespovratna sredstva, za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, mikro preduzeća i preduzetnika za povoljne kredite za nabavku opreme, razvoj i investicije. Stevanović je najavio i skori početak realizacije projekta i iznosu od 200 miliona evra, sprovodi se sa Evropskom investicionom bankom – polovina kredita opredeljena je za nabavku obrtnih sredstava i likvidnost, a druga polovina za investicije.

Značaj, snaga i vitalnost malih i srednjih preduzeća prepoznata je kako u Srbiji, tako i u svetu. Dragan Stevanović ukazuje da je 99.9 procenata naše privrede locirano i skoncentrisano u tom sektoru koji ima više od milion i stotinu hiljada zaposlenih i koji beleži stalan trend rasta. Važan je, posebno u okviru zelene agende, i svima je u fokusu taj sektor i svi traže načine i modele da mu se snažnije pomogne i izadje u susret, ističe državni sekretar.

Komentarišući privrednu saradnju Srbije sa mnogim državama sveta, Stevanović je ocenio da je naša zemlja više nego snažno povratila sopstveni medjunarodni kredibilitet i ugled, da je svi uzimaju ozbiljno i žele da je vide i prepoznaju kao strateškog partnera dela Evrope u kome se nalazi.

„Danas, kada govorite o Srbiji, osnovne asocijacije su politička, ekonomska, finansijska i svaka druga stabilnost, veruje Stevanović i dodaje da je takva država svakome interesantna. Ukazuje i da su privrednici iz celog sveta prisutni u Srbiji. „To je politika koju je uspostavio predsednik Aleksandar Vučić – tu odstupanja niti ima, niti će da bude“ tvrdi Stevanović. Objašnjava da je obaveza da se gradjanima – promovisanjem drugačije, nove, sredjene i uspešnije Srbije, dovodjenjem investitora i uspostavljenjem saradnje sa državama u svetu – a to su novi momenti kojima bi trebalo da se ponosimo, ukaže na postojanje politike koja će im obezbediti bolji život i lepšu budućnost i u 2025 godini, kako je i najavljeno, 900 evra prosečne zarade.

 

Izvor: Prvi program Radio Beograda