Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
19.09.2018.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović potpisao je u Tjenđinu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u ime Vlade Srbije dva dokumenta sa kineskim partnerima koji se odnose na „Železaru Smederevo“ i izgradnju Kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu.

Stevanović je sa predstavnikom kineske pokrajine Hebej potpisao Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na „Železaru“, a Protokol o razumevanju koji se odnosi na izgradnju Kinesko-srpskog industrijskog parka potpisao je sa kineskom kompanijom „Hbis“.

Prema njegovim rečima, očekuje se da kineski „Hbis“ do kraja meseca uputi Vladi Srbije master plan o industrijskom parku, kada će se preciznije znati koliko će industrija u parku poslovati i „kog gabarita“ će biti.

„Verujem da će Kinesko-srpski industrijski park u Smederevu, kada taj projekat bude realizovan, imati kapacitet da uposli oko 20.000 ljudi. To je od velikog značaja, ne samo za Smederevo, već će to biti veoma značajno za čitav okrug, ali i za budžet Republike Srbije“, rekao je Stevanović, koji je u poseti Kini kao član delegacije Srbije, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Državni sekretar je istakao da su u potpisanim dokumentima već definisani rokovi i dinamika realizacije projekta.

Prva faza će, kako se očekuje, biti završena u naredne dve godine, a druga 2021. i 2022. godine.

„U Industrijskom parku će, na površini od oko 400 hektara, biti locirana proizvodnja sofisticirane opreme u mašinskoj i elektro industriji, zatim proizvodnja građevinskog materijala, industrija zelene energije, komponente za automobile koji se pokreću na nova pogonska goriva. Imaćemo sve što je u duhu inovacija, novih tehnologija i što stvara novu i veću vrednost“, rekao je Stevanović.

Dodao je da će svakako biti zastupljeni i radno intenzivni projekti, a paralelno sa njima razvijaće se i kapitalno intenzivni, što je, kako je rekao, veoma značajno za ekonomski rast Srbije.

Stevanović je rekao da je dat poseban značaj potpisanim dokumentima i tako što su dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping, u direktnom razgovoru pomenuli ta ulaganja.

„Poseta je, i sam predsednik je rekao, možda najbolja i najinteresantnija i najznačajnija za Srbiju do sada. Ja sam u lično ime i u ime Ministarstva privrede jako zadovoljan posetom Kini i verujem u dobre rezultate koji će uslediti“, zaključio je Stevanović.