Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
30.05.2019.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић данас је одржао састанак са пет кинеских компанија, који је организовала ХБИС Група, како би разговарали о могућностима за инвестирање у оквиру пројекта изградње Кинеско-српског Индустријског парка у Смедереву.

Стевановић је у Привредној комори Србије разговарао о могућностима сарадње у оквиру будућег Индустријског парка који ће се простирати на око 500 хектара у Смедереву. Компаније бораве у Србији на иницијативу ХБИС Групе, која је власник Железаре Смедерево.

„ХБИС група је организовала ову посету нових потенцијалних инвеститора како би размотрили инвестиционе прилике у Србији  где би њихове инвестиције требало да се сместе и под којим условима“, каже Стевановић.

Државни секретар каже да, тај посао није ни мало једноставан, али постоји спремност обе стране да се овај пројекат до краја реализује.

Заменик генералног директора ХБИС Тангстила (Tangsteel) Јао Ли (Yао Ли) истиче да је највећа предност индустријских паркова или зона у чињеници да они могу да привуку инвестиције и напредне технологије, да отворе нова радна места, као и да усаврше кадрове и таленте.

„Када је реч  о компанијама, изградња индустријских паркова или зона може, такође, да донесе заједничке индустријске активности, да смањи трошкове и убрза развој“, рекао је он.

„’Кинеско-српски индустријски парк пријатељства’ сигурно ће постати пројекат који потврђује пријатељство Србије и Кине и нови ’мотор’ који унапређује друштвено-економски развој Србије, доноси добробит локалном становништву и негује нове индустријске делатности“, рекао је Јао Ли.

Директорка Сектора за међународне економске односе ПКС Јелена Јовановић подсећа да је 2018. године Србија потврђена као инвестициона дестинација „број један“ у региону, која је привукла више од 55 одсто директних страних инвестиција.

„Проширила се та добра вест и инвеститори полако долазе. Данас ће експерти на сва техничка питања одговорити кинеским компанијама да би се они што пре припремили и нашли своје инфраструктурне партнере на локалу“, рекла је Јовановић.

Данашњем састанку су присуствовале компаније „Veolia Group“, „China Construction Steel Structure Corp. Ltd“,“China Metallurgical Construction Engineering Group“, „Anguo Qianjin Nonwoven Co“, „Hebei Meikeduo Food Group Co“ као и ХБИС Група.