Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
29.07.2019.

TESTIRAJUĆI efekte državnih subvencija investitorima, analizirano je 39 ulagača, kojima je za pet godina isplaćeno 130 miliona evra i došlo se do podatka da će se od tih firmi, po isteku pete godine, u državnu kasu slivati 706 miliona evra po osnovu raznih poreskih zahvatanja. Uz rapidno smanjenje nezaposlenosti, koje je u poslednjih pet godina palo sa 27 na 11 odsto ljudi koji traže posao, to je dokaz da se ovakva politika privlačenja investicija itekako isplatila.

Ovo u intervju „Novostima“ referiše državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i dodaje da je od 2006. godine do danas naša država investitorima, kroz sistem subvencija za otvaranje novih radnih mesta dala više od 500 miliona evra, što je privuklo 2,3 milijarde evra ulaganja u našu privredu.

Kritičari tvrde da su domaći ulagači dikriminisani kada je reč o ovakvoj vrsti subvencija?

– To nije tačno, jer i zakonski su domaći privrednici izjednačeni. Problem je što je njihovo interesovanje za ovakav vid podrške bilo značajno manje, a jedan od problema je i što naši privrednici nemaju kapacitete kao strani. Ipak, u 2018. godini, od 23 potpisana ugovora, čak dvanaest je potpisano sa domaćim kompanijama. Naši biznismeni su povukli 80 miliona evra, ali statistika je neumoljiva. U ukupno 23 domaće firme korisnice ove podrške, zaposleno je 2.000 ljudi, dok, poređenja radi, samo u jednoj od četiri “Leonijeve” kompanije radi takođe oko 2.000 ljudi. Ali, dobar je trend.

 

Sa ovakvim vidom pomoći se nastavlja?

– Da. Ali, sada ćemo ući u fazu u kojoj ćemo pomagati ulagačima ne samo za radno intenzivne projekte, nego i za one kapitalno intenzivne, kako bi se naša država što pre uključila u 4. i 5. idustrijsku revoluciju.

Kako ide tranzicija? Koliko još firmi treba da se privatizuje?

– Proces privatizacije se nastavlja. Od 2015. kada smo u portfelju imali 560 firmi, spustili smo se na samo 80. Za bar 30-35 preduzeća problem je imovinsko-pravne prirode. Deset je na Kosovu i Metohiji i čekamo rešenje. Radi se konkretno na privatizaciji “Petrohemije”, MSK iz Kikinde,  “Laste”…

A, koliko država Srbija ulaže u razvoj domaćeg preduzetništva?

–  Značajno. Za 2018. godinu predvideli smo budžet od 1,3 milijarde dinara, ali smo isplatili dodatnih 300 miliona. Za ovu godinu predvideli smo 1,7 milijardi dinara za nabavku opreme, za razvoj i za “star ap”, odnosno početnike u biznisu. Očekivali smo da će do kraja godine biti isplaćeno do dve milijarde dinara, ali su MSP već u prvoj polovini godine povukla čak 2,7 milijardi. Svi ovi pokazatelji govore o tome da naš sektor MSP, ali i naša privreda postaje konkurentnija i kompaktibilna sa velikim privredama.

 

PETROHEMIJA

HIP “Petrohemija” u ovom trenutku ima pozamašnu milionsku svotu na računu – kaže Stevanović. – Hoće li je kupiti Rusi ili neko drugi, to je nevažno, ali oni koji imaju gas su u boljem položaju. Sve je u rukama radne grupe Ministarstava privrede i energetike. Najvažnije je da se nađe konačno rešenje.

STATISTIKA

U 2018. godini indeks poslovanja malih i srednjih preduzeća je bio 1:2,2. Odnosno 10.000 firmi je zatvoreno, a osnovano je 22.000 novih kompanija. U prvom kvartalu 2019, prema rečima našeg sagovornika, taj odnos je porastao na 1:3 ili, na 10.000 zatvorenih dolazi 30.000 novootvorenih. To su dobri rezultati, jer je 99,5 odsto srpske privrede locirano u sektoru MSP, u kojem je zaposleno oko milion ljudi.