Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
24.11.2016.

Привредни апелациони суд је потврдио Унапред припремљени план реорганизације за РТБ Бор који ће наредних дана постати правоснажан, изјавио је данас државни секретар у Министарству првиреде Драган Стевановић.

„На апелацији је јуче потврђен УППР и он ће у наредних пар дана постати правоснажан и од тог момента РТБ Бор ће морати да сервисира и измирује своје обавезе онако како је планом предвиђено, а ако то не буде радио исход је стечај“, рекао је Стевановић.

Он је казао РТС-у да државу очекује да у складу са тим планом уђе у расписивање тендера за професионални менаџмент.

„Али, за нас је најважније да се интензивно разговра са кинеским партнерима и покушавамо да направимо договор како би једна озбиљна и велика кинеска компанија ушла у РТБ Бор, као што је то био случај у Железари Смедерево“, навео је Стевановић.

Он је истакао да би то онда била два историјска подухвата за државу и њену економију.

Привредни суд у Зајечару је у јулу усвојио УППР за четири предузећа у саставу РТБ Бор, а у програм реструктурирања дуга од 1,2 милијарде евра укључени су Матично предузеће, Рудник бакра Бор, Рудник бакра Мајданпек и Топионице и рафинације.

То је до сада највеће финансијско реструктурирање дуга неког предузећа у Србији.

ФАП је добио шансу да у наредних пет година, по одређеним правилима игре, покуша да се опорави и постане тржишно одрживо предузеће обајснио је државни секретар Стевановић истичући да то нису „вештачка плућа“ за ФАП већ да је за то предузеће заинтересована Војска Србије.

Он је објаснио да је УППР документ који предвиђа како ће неко предузеће да функционише и сервисира своје обавезе, као и да представља сагласност и повериоца да предузеће не оде у стечај, али по плану који је у суду потврђен.

Стевановић је рекао да ако неко предузеће одустане од тог плана одлази у стечај.

Он је рекао да то нису „вештачка плућа“ за ФАП већ нешто што је врло реално и опипљиво.

„Зависи од руководства да ли ће успети да раде по том плану. Има посла, за 2,3 милијарде динара је уговор потписан у имају, више од 100 радника је ангажовано. Постоји интересовање Војске да ФАП почен да производи нова возила и да ремонтује стара“, навео је Стевановић.

Он каже да би после УППР- а ФАП могао да постане атрактиван за Војску и наменску индустрију, као и да би то предузеће могло да ради и за комерцијално тржиште и добије да се развија.

„Држава не би ушла у УППР да Војска није исказала заинтереосваност. ФАП сада може да се технолошки иновира и да буде спремно да одговри на захтеве Војске“, истакао је Стевановић.

Он каже да приватизација и даље остаје циљ, осим ако ФАП постане у целости наменска фабрика. У супротном, ФАП би могао да постане атрактивнија фирма за потенцијалне купце, нагласио је Стевановић.

„И за Петрохемију се спрема модел УППР-а, сада се на радној групи усаглашавају дужничко поверилачки односи. Идеја је да 530 милиона евра наслеђених дугова који данас оптерећују позитивно текуће пословање Петрохемије, што се односи на Србијагас и НИС покушамо да решимо кроз модел отписа дела дуга, конверзије дела дуга у капитал и наплате дела дуга од НИС-а. То ће држава преузети на себе и на јавни дуг и то је усаглашено са ММФ-ом на тај нацин ће се Петрохемија релаксирати дуга од 530 милиона евра“, казао је он.

Стевановић је рекао да ће то у целости створити услове да Петрохемија има позитивно текуће пословање додајући да је то пословање и сада позитивно.

Он додаје да ће то учинити Петрохемију актрактивнијом за партнере.

УППР припремају и предузећа Икарбус, 21. октобари из Крагујевац, Политика, Трајал у Крушевцу… , навео је Стевановић.

Он је истакао да је то значи да та предузећа више нису заштићена и да послују према тржшним условима.