Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
24.11.2016.

Privredni apelacioni sud je potvrdio Unapred pripremljeni plan reorganizacije za RTB Bor koji će narednih dana postati pravosnažan, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu prvirede Dragan Stevanović.

„Na apelaciji je juče potvrđen UPPR i on će u narednih par dana postati pravosnažan i od tog momenta RTB Bor će morati da servisira i izmiruje svoje obaveze onako kako je planom predviđeno, a ako to ne bude radio ishod je stečaj“, rekao je Stevanović.

On je kazao RTS-u da državu očekuje da u skladu sa tim planom uđe u raspisivanje tendera za profesionalni menadžment.

„Ali, za nas je najvažnije da se intenzivno razgovra sa kineskim partnerima i pokušavamo da napravimo dogovor kako bi jedna ozbiljna i velika kineska kompanija ušla u RTB Bor, kao što je to bio slučaj u Železari Smederevo“, naveo je Stevanović.

On je istakao da bi to onda bila dva istorijska poduhvata za državu i njenu ekonomiju.

Privredni sud u Zaječaru je u julu usvojio UPPR za četiri preduzeća u sastavu RTB Bor, a u program restrukturiranja duga od 1,2 milijarde evra uključeni su Matično preduzeće, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionice i rafinacije.

To je do sada najveće finansijsko restrukturiranje duga nekog preduzeća u Srbiji.

FAP je dobio šansu da u narednih pet godina, po određenim pravilima igre, pokuša da se oporavi i postane tržišno održivo preduzeće obajsnio je državni sekretar Stevanović ističući da to nisu „veštačka pluća“ za FAP već da je za to preduzeće zainteresovana Vojska Srbije.

On je objasnio da je UPPR dokument koji predviđa kako će neko preduzeće da funkcioniše i servisira svoje obaveze, kao i da predstavlja saglasnost i poverioca da preduzeće ne ode u stečaj, ali po planu koji je u sudu potvrđen.

Stevanović je rekao da ako neko preduzeće odustane od tog plana odlazi u stečaj.

On je rekao da to nisu „veštačka pluća“ za FAP već nešto što je vrlo realno i opipljivo.

„Zavisi od rukovodstva da li će uspeti da rade po tom planu. Ima posla, za 2,3 milijarde dinara je ugovor potpisan u imaju, više od 100 radnika je angažovano. Postoji interesovanje Vojske da FAP počen da proizvodi nova vozila i da remontuje stara“, naveo je Stevanović.

On kaže da bi posle UPPR- a FAP mogao da postane atraktivan za Vojsku i namensku industriju, kao i da bi to preduzeće moglo da radi i za komercijalno tržište i dobije da se razvija.

„Država ne bi ušla u UPPR da Vojska nije iskazala zaintereosvanost. FAP sada može da se tehnološki inovira i da bude spremno da odgovri na zahteve Vojske“, istakao je Stevanović.

On kaže da privatizacija i dalje ostaje cilj, osim ako FAP postane u celosti namenska fabrika. U suprotnom, FAP bi mogao da postane atraktivnija firma za potencijalne kupce, naglasio je Stevanović.

„I za Petrohemiju se sprema model UPPR-a, sada se na radnoj grupi usaglašavaju dužničko poverilački odnosi. Ideja je da 530 miliona evra nasleđenih dugova koji danas opterećuju pozitivno tekuće poslovanje Petrohemije, što se odnosi na Srbijagas i NIS pokušamo da rešimo kroz model otpisa dela duga, konverzije dela duga u kapital i naplate dela duga od NIS-a. To će država preuzeti na sebe i na javni dug i to je usaglašeno sa MMF-om na taj nacin će se Petrohemija relaksirati duga od 530 miliona evra“, kazao je on.

Stevanović je rekao da će to u celosti stvoriti uslove da Petrohemija ima pozitivno tekuće poslovanje dodajući da je to poslovanje i sada pozitivno.

On dodaje da će to učiniti Petrohemiju aktraktivnijom za partnere.

UPPR pripremaju i preduzeća Ikarbus, 21. oktobari iz Kragujevac, Politika, Trajal u Kruševcu… , naveo je Stevanović.

On je istakao da je to znači da ta preduzeća više nisu zaštićena i da posluju prema tržšnim uslovima.