Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
27.07.2021.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић поручио је данас у Бакуу, на шестом заседању Међувладинe комисије за трговину и економску сарадњу између Републике Србије и Републике Азербејџан, да верује да ће се досадашња билатерална сарадња између двеју земаља наставити и интензивирати на свим нивоима, а посебно на пољу економије.

Стевановић, који је члан делегације коју предводи министар спољних послова и председник српског дела Међувладине комисије Никола Селаковић, том приликом je представио могућности за инвестирање и улагање у Србији како кроз директне инвестиције, тако и кроз предузећа која су у процесу приватизације.

„Влада Републике Србије спровођењем реформи и значајним променама инвестиционог оквира допринела је стварању привлачног привредног амбијента. То је Србију позиционирало као једну од најзначајнијих инвестиционих дестинација Централне и Источне Европе“, истакао је Стевановић.

Он је указао да су раст и модернизација индустрије,  улагања у инфраструктуру и афирмација потрошње главни покретачи економског развоја Србије који су јој омогућили да наступи као један од регионалних лидера у привлачењу директних страних инвестиција.

Државни секретар је навео и да су инвестиционе активности и могућности у Србији обезбедили и политичка и економска стабилност, доступност квалификоване радне снаге, конкурентни оперативни трошкови, оптимална географска локација, финансијске бенефиције и подстицаји.

„Поменуо бих свакако могућност пословања и у Слободним зонама, које су инфраструктурно опремљене сa посебним погодностима и олакшицама које пружа држава. И оне су један од инструмената економске политике са циљем привредног развоја земље кроз повећани прилив инвестиција, раст извоза и запослености и трансфер савремених технологија“, рекао је Стевановић и додао да у Србији послује 15 слободних зона које су равномерно распрострањене.

Подсећајући да се од прошле године као приоритет наметнуло одржавање економске стабилности и пружање подршке привреди због кризе изазване пандемијом корона вируса која је указала на рањивост глобалне и неопходност трансформације националних економија, он је истакао да смо једна од ретких земаља која је нашла адекватну меру и начин да своју привреду помогне и подржи, као и да је циљ Владе Србије даље економско јачање.

„Република Србија је одлучна у намери да повећа конкурентност националне привреде и њену интегрисаност у међународне економске токове, као и да унапреди пословно окружење“, закључио је Стевановић.

Државни секретар Стевановић је јуче присуствовао и састанцима које је током тродневне посете Азербејџану министар Селаковић имао са министрима економије и одбрамбене индустрије те земље, Микаилом Џабаровим и Мадатом Гулијевим.