Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
27.07.2021.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović poručio je danas u Bakuu, na šestom zasedanju Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan, da veruje da će se dosadašnja bilateralna saradnja između dveju zemalja nastaviti i intenzivirati na svim nivoima, a posebno na polju ekonomije.

Stevanović, koji je član delegacije koju predvodi ministar spoljnih poslova i predsednik srpskog dela Međuvladine komisije Nikola Selaković, tom prilikom je predstavio mogućnosti za investiranje i ulaganje u Srbiji kako kroz direktne investicije, tako i kroz preduzeća koja su u procesu privatizacije.

„Vlada Republike Srbije sprovođenjem reformi i značajnim promenama investicionog okvira doprinela je stvaranju privlačnog privrednog ambijenta. To je Srbiju pozicioniralo kao jednu od najznačajnijih investicionih destinacija Centralne i Istočne Evrope“, istakao je Stevanović.

On je ukazao da su rast i modernizacija industrije,  ulaganja u infrastrukturu i afirmacija potrošnje glavni pokretači ekonomskog razvoja Srbije koji su joj omogućili da nastupi kao jedan od regionalnih lidera u privlačenju direktnih stranih investicija.

Državni sekretar je naveo i da su investicione aktivnosti i mogućnosti u Srbiji obezbedili i politička i ekonomska stabilnost, dostupnost kvalifikovane radne snage, konkurentni operativni troškovi, optimalna geografska lokacija, finansijske beneficije i podsticaji.

„Pomenuo bih svakako mogućnost poslovanja i u Slobodnim zonama, koje su infrastrukturno opremljene sa posebnim pogodnostima i olakšicama koje pruža država. I one su jedan od instrumenata ekonomske politike sa ciljem privrednog razvoja zemlje kroz povećani priliv investicija, rast izvoza i zaposlenosti i transfer savremenih tehnologija“, rekao je Stevanović i dodao da u Srbiji posluje 15 slobodnih zona koje su ravnomerno rasprostranjene.

Podsećajući da se od prošle godine kao prioritet nametnulo održavanje ekonomske stabilnosti i pružanje podrške privredi zbog krize izazvane pandemijom korona virusa koja je ukazala na ranjivost globalne i neophodnost transformacije nacionalnih ekonomija, on je istakao da smo jedna od retkih zemalja koja je našla adekvatnu meru i način da svoju privredu pomogne i podrži, kao i da je cilj Vlade Srbije dalje ekonomsko jačanje.

„Republika Srbija je odlučna u nameri da poveća konkurentnost nacionalne privrede i njenu integrisanost u međunarodne ekonomske tokove, kao i da unapredi poslovno okruženje“, zaključio je Stevanović.

Državni sekretar Stevanović je juče prisustvovao i sastancima koje je tokom trodnevne posete Azerbejdžanu ministar Selaković imao sa ministrima ekonomije i odbrambene industrije te zemlje, Mikailom Džabarovim i Madatom Gulijevim.