Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.09.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović izjavio je danas da je glavni cilj države unapređenje konkurentnosti i modernizacija proizvodnje malih i srednjih preduzeća, a značajna podrška tom cilju ostvaruje se kroz partnerstvo s Evropskom unijom.

Podrška se, precizirao je, ostvaruje i kroz učešće u programima EU poput COSME i Horizonta 2020, kroz regionalne programe i nacionalne IPA fondove.

„Do sada je pet finansijskih posrednika učestvovalo u COSME programu, a sektoru MSP u Srbiji, kroz taj program, biće dostupno više od 740 miliona evra povoljnih kredita“, rekao je Stojanović na Regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva (EEN) konzorcijuma Jugoistočne Evrope.

Državni sekretar je ukazao da ministarstvo od početka podržava Evropsku mrežu preduzetništva koja je, kako je dodao, još jedan važan element programa COSME.

“Naš glavni cilj je unapređenje konkurentnosti i modernizacija proizvodnje malih i srednjih preduzeća, podrška pokretanju i širenju preduzeća, otvaranje novih radnih mesta i doprinos ukupnom ekonomskom rastu“, rekao je Stojanović.

Evropska mreža preduzetništva je projekat koji se sprovodi u okviru programa EU za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME. Ovom programu Srbija je pristupila krajem 2015. godine, a nacionalni koordinator programa je Ministarstvo privrede.

EEN je projekat EU koji je nastao 2008. godine i ima za cilj pružanje podrške poslovanju preduzeća putem usluga koje podrazumevaju prekograničnu saradnju, pružanje pomoći preduzećima za razvoj inovativnih ideja, informisanje o dostupnim programima EU na kojima mogu da učestvuju i preduzeća iz Srbije…