Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
20.11.2017.

Студент Универзитета у Београду Павле Костић ушао је у ужи избор за аутора најбољег есеја на конкурсу Европске комисије „Youth Essay Competition“ чији је циљ промоција предузетништва, а сутра путује у престоницу Естоније, Талин где ће бранити свој рад пред званицама најзначајнијег европског догађаја за мала и средња предузећа “SME Week”.

Министар привреде Горан Кнежевић поручио је да је веома поносан на младе људе попут Павла Костића, и да су они пример како о предузетничким водама треба размишљати већ током студирања. Он је Костићу пожелео срећан пут и пуно успеха у финалу, истичући да је он већ победник.

„Велики је успех што је младић из Србије ушао у финале, а из 23 земље су стизали есеји. Желим Павлу Костићу успех у даљем такмичењу, а и у животу, мада је за мене он већ победник“, рекао је министар Кнежевић.

Такмичење у писању есеја на тему „What skills do tomorrow’s entrepreneurs need?“ организовано је у оквиру Европске недеља предузетниства младих, а све у склопу SMEWEEKа и EEPA такмичења.

На овом такмичењу, млади из Србије, били су на другом месту по броју послатих есеја после Украјне, а Костић је, са још две такмичарке, Евлампиом Каравангели из Грчке и Оксаном Ведмидскајом из Украјне, ушао у ужи избор за главну награду.

„Знао сам да су есеји стигли из 23 земље Европе и да је пред жиријем веома тежак задатак. На крају сам добио похвале од жирија за добру структуру, концизност идеја и уверљивост“, рекао је Костић.

Додаје и да су му очекивања од финала у Талину првенствено везана за конекцију са људима.

„Више од 500 делегата се очекује у Талину. То су људи који обављају бизнис, али ту су и професори, представници влада… Сва три дана, колико траје овај велики догађај, богата су различитим садржајима. Очекујем да ћу пуно научити“, каже Костић чији ће финални наступ бити 24. новембра, последњег дана СМЕ недеље.

„Циљ је да Европа чује како млади размишљају, а не сумњам да ће Оксана и Евлампиа (финалисти), заједно са мном, пренети поруке које ће провоцирати контемплативност код слушалаца“, рекао је Костић.

Костић је као ученик Економске школе “Нада Димић” у Земуну похађао програме организације Достигнућа младих која је део глобалне мреже предузетничког образовања Јуниор Ацхиевемент.

Учествовао је на регионалним такмичењима средњошколаца у предузетничким вештинама “Пословни изазов”, а 2014. године је био национални победник конкурса за најбољи есеј у оквиру програма “Бизнис етика”.

Кроз програм Достигнућа младих ученици изучавају етичко доношење одлука и припремају се за запошљавање и учешће на глобалном тржишту.

Значај овог, али и осталих програма као што је “Ученичка компанија” препознало је Министарство привреде, односно читава Влада Србије која већ другу годину за редом кроз пројекат Година предузетништва која је ове године прерасла у пројекат Деценија предузетништва, финансира предузетничко образовање у Србији.

Костић је један од многобројних примера успешних алумниста овог програма и најбољи показатељ да се предузетници не рађају већ стварају, иако је основни циљ програма подстаћи предузимљивост код младих људи, а не нужно учинити их предузетницима.