Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
31.10.2019.

Новооснованим предузетницима, пољопривредним газдинствима, микро и малим привредним друштвима старости до две године, као и свима заинтересованим да почну сопствени бизнис и унапреде досадашњи посао, од сутра је на располагању нови национални „Програм промоције предузетништва и самозапошљавања“, који као свеобухватна подршка, представља снажан развојни подстицај привреди Србије. Програм је представљен данас у Привредној комори Србије, а укупна расположива средства за реализацију износе 300.000.000,00 динара.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић рекао је да ће држава у 2019. утрошити више од три милијарде динара на подршку привреди у сектору малих и средњих предузећа, што је доказ да је влада разумела њихове потребе. Подршка, према његовим речима, расте из године у годину, а сектор микро, малих и средњих предузећа има потенцијал да повлачи новац који институције стављају на располагање. Подсетио је да се у том сектору налази највећи број предузећа са готово 1,1 милион запослених и да је од изузетног значаја за раст српске економије. Влада Србије је, за прву пилот фазу новог програма подршке стартапу, обезбедила 300 милиона динара, док ће у наставку Немачка развојна банка (KfW) обезбедити додатних 12,9 милиона евра, додао је Стевановић.

„Нови програм подршке почетницима биће квалитет више, јер ће онај ко има идеју, проћи обуку ПКС, добиће помоћ како да идеја не буде успешна само на почетку, а имаће и подршку до краја да би све било изведено како треба“, објаснио је државни секретар.

Марко Чадеж, председник ПКС, рекао је да је ово потпуно нови програм, конкретан и добар пројекат за све почетнике у бизнису, којим се отвара нови вид финансирања. Новац ће моћи да се добије по веома повољним каматама, а програм предвиђа и бесповратна средства.

„Сада имате институционални пут како да дођете до првих средстава, затим можете да научите како се води посао, како се прави бизнис план, како да ефикасно сарађујете са ПКС, нашим Центром за програме подршке привреди, микро и малим, средњим привредим друштвима. Такође, имате прилику да научите све по питању пореза, законодавства и свих других прописа и процедура“, поручио је Чадеж предузетницима. Подсећа да је раније за добијање помоћи било потребно већ имати отворену радњу или фирму, док је сада довољно да заинтересовани имају идеју, знају шта хоће и да то разраде уз подршку ПКС. Сви који желе да почну посао моћи ће да се јаве и регионалним привредним коморама које су у систему ПКС,  навео је Чадеж.

Arne Gooss, директор Немачке развојне банке KfW у Београду, рекао је да је банка подржала пројекат са намером да се охрабре будући привредници и пословни људи у Србији и да им се омогући лакше финансирање. Истакао је да је веома важно што је програмом обухваћен сектор МСП и власници микро предузећа, предузетници, као и будући предузетници са новим идејама. Gooss очекује успешну реализацију програма, као и да је предвиђен наставак новим подстицајним средствима.

Предузетништво и иновације врло су актуелне теме, а кључни предуслови за развој сектора МСП и предузетника јесу креирање стабилног и одрживог привредног амбијента. Србија је на овом пољу остварила значајне резултате, рекла је Драгана Станић, вицегувернер Народне банке Србије. „НБС пружа подршку обезбеђивању повољних извора финансирања сектора МСП и предузетника“, рекла је Станић и истакла да раст тих предузећа доста зависи од могућности финансирања из повољних извора.

Марко Благојевић, вршилац дужности директора Канцеларије за управљање јавним улагањима оценио је да је охрабрење што је KfW стала иза овог програма. „Микро ,мала и средња предузећа су кључан фактор одрживог развоја сваке економије, зато је обавеза државе да за тај сектор обезбеди услове да се уз мале трошкове оснивају, неометано развијају, расту… А, да тако расте и економија наше земље“, поручио је Благојевић.

Програм промоције предузетништва и самозапошљавања који је усвојила Влада Србије проистекао је као резултат активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи Владе Србије и Немачке развојне банке (KfW) из 2018. године. Реализоваће га Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (KfW) и Привредне коморе Србије као партнера у имплементацији.

Програм обухвата све кључне аспекте подршке неопходне за успех старт ап пројеката – петодневну обуку за израду пословно – инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите банака партнера, бесповратна средства (грант) корисницима који успешно отплате кредит у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања које се финансира у оквиру Програма (максималан износ бесповратних средстава 360.000,00 динара).

Повољни банкарски кредити у максималном износу од 3.600.000,00 динара додељиваће се за финансирање инвестиција (набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора), као и за обртна средства, уз повољне услове отплате и погодности у виду ниже каматне стопе која је фиксна у максималном износу од 5,99 одсто на годишњем нивоу. Још једна од погодности за кориснике кредита је та да колатерал може бити само предмет финансирања, као и да су максимални трошкови и накнаде које банка наплаћује кориснику кредита до један одсто једнократно.

Циљ овог програма подршке, у којем су за партнерске банке изабране Raiffeisen Bank, UniCredit Bank и Банка Поштанска штедионица, јесте да допринесе стварању стимулативног амбијента за почетнике у пословању, унапређењу услова пословања у сектору ММСП и предузетништва и отварању нових малих и средњих предузећа и предузетничких радњи, у складу са стратегијом Владе Србије.

Држава је и до сада, у протеклих пар година, успешно подржавала почетнике у бизнису, што најбоље потврђује износ опредељених кредита и бесповратних средстава. Сада се по први пут у кредитирању почетника у бизнису укључују и комерцијалне банке чиме се значајно проширује доступност подршке. Овај програм нуди решење за пословне људе са добром пословном идејом који нису могли да испуне услове за финансирање пројеката.