Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
17.10.2017.

Veća konkurentnost srpskih preduzeća i industrije na tržištu Evropske unije – to je rezultat upravo sprovedenog Tvining projekta „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti proizvoda u Republici Srbiji” kroz koji je, u te svrhe, uloženo 1.000.000 evra.

 

„Intergisanje srpske privrede u jedinstveno tržište Evropske unije je jedan od strateških ciljeva Srbije. Iskustva zemalja članica EU nam pomažu u ostvarenju tog cilja, pomoću projekata kao što je ovaj”, rekao je v.d. pomoćnika ministra privrede Aleksandar Starčević na svečanom zatvaranju Tvining projekta u Ambasadi Republike Češke u Beogradu.

 

On je dodao da je projekat doprineo unapređenju sistema koji omogućava srpskoj privredi da plasira kvalitetne i bezbedne proizvode, kako na inostrano tako i na domaće tržište.

 

Ambasadorka Češke u Srbiji Ivana Hlavsova ukazala je da je saradnja sa Ministarstvom privrede uvek bila na visokom nivou i istakla da su razmena iskustva i saradnja važni budući da ta zemlja ima značajno iskustvo u oblasti testiranja kvaliteta proizvoda.

 

Ona je naglasila da je projekat pomogao da se Srbija još više približi standardima EU i da Češka Republika izražava punu podršku opredeljenju Srbije da postane član EU.

 

Šef sektora za evropske integracije i ekonomske poslove Delegacije EU u Srbiji Radica Nusdorfer podseća da Evropska unija kontinuirano, već više od 15 godina, podržava sektor Infrastrukture kvaliteta sa bespovratnom donacijom od 15 miliona evra u opremi i tehničkoj pomoći.

 

„Važno nam je i da srpska privreda bude svesna svojih obaveza u oblasti bezbednosti proizvoda, pa će naša projektna saradnja ubuduće biti usmerena ka malim i srednjim preduzećima, potrošačima i institucijama u lancu infrastrukture kvaliteta“, rekla je Nusdorfer.

 

Tvining projekat koji je danas svečano zatvoren pomogao je izgradnju efikasnog i međunarodno priznatog sistema infrastrukture kvaliteta u Srbiji. To je omogućilo domaćim preduzećima i industriji bolje uslove za sprovođenje tehničkog zakonodavstva i primenu standarda za proizvode i sisteme menadžmenta.

 

Zahvaljujući projektu unapređeno je tehničko zakonodavstvo i još više harmonizovano sa evropskim propisima u oblasti metrologije, prethodno upakovanih proizvoda, aerosola, igračaka, ATEH-a i liftova.

 

Poboljšani su kapaciteti Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede u pogledu pružanja usluga i pomoći industriji, a ojačani su i kapaciteti nacionalnih institucija infrastrukture kvaliteta za sprovođenje tehničkog zakonodavstva i primenu standarda.

 

 

Projekat je bio usmeren ka unapređenju zaštite bezbednosti i zdravlja korisnika, odnosno unapređenju zaštite interesa potrošača, podizanju konkuretnosti privrede Srbije, uklanjanju nepotrebnih prepreka trgovini u svetlu pregovora sa EU kako bi se olakšala trgovina robom između EU i Srbije i jačanju nacionalnih institucija infrastrukture kvaliteta.

 

 

Tvining projekat je započet 01. oktobra 2015. godine, a njegova realizacija trajala je 25 meseci.

 

Kroz projekat koji se finansirao iz pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije u ukupnoj vrednosti od 1.000.000 evra promovisana je i važnost ispunjavanja zahteva iz evropskih tehničkih propisa. Projekat je finansiran iz IPA fondova sa 900.000 evra i i kroz nacionalno sufinansiranje od 100.000 evra.

 

Projekat su u partnerstvu sprovodili konzorcijum iz Češke  (Češki institut za metrologiju, Češka kancelarija za standarde, metrologiju i ispitivanje  i Češki institut za akreditaciju) i  Ministarstvo privrede Republike Srbije.