Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.10.2017.

Светска банка прогласила је вечерас Србију за најбољу земљу у Југоисточној Европи по критеријуму спроведених реформи на основу којих је постала привлачнија страним инвеститорима. Признање је у име Владе Србије примио државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац.

Из Светске банке су похвалили реформске потезе Србије, посебно истичући усвајање Закона о улагањима. Kако је речено на форуму о Kонкурентности привлачења инвестиција у Бечу, у организацији Светске банке, Србија је означена смо као земља која је била наијиновативнија у овом делу Европе у привлачењу страних инвестиција.

„Србија је напредовала у многим конкурентским областима, а према анализи индекса конкурентности, од 12 стубова, остварили смо највећи напредак у осам најважнијих области“, изјавио је Тривунац који учествује у форуму заједно са в.д. директор Развојне агенције Србије Радош Газдић.

Према његовим речима, у наредном периоду, Министарству привреде ће у фокусу бити мере за повећање конкурентности, што ће допринети и повећању стопа привредног раста.

Издвојио је шест кључних мера – привлачење стратешких инвестиција, повећање извоза, бржи раст старт-ап компанија и већи допринос брзорастућих малих и средњих предузећа, регионалну специјализацију прерађивачке индустрије, решавање проблема великих губиташа и креирање нове индустријске политике.

“Министарство привреде у сарадњи са Светском банком ради на доношењу нове индустријске политике до 2030. године, у оквиру које ће бити дефинисане мере и механизми којима је у фокусу развој иновација, примена концепта Индустрија 4.0, и паметна специјализација прерађивачке индустрије Србије”, рекао је Тривунац.