Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
25.10.2017.

Svetska banka proglasila je večeras Srbiju za najbolju zemlju u Jugoistočnoj Evropi po kriterijumu sprovedenih reformi na osnovu kojih je postala privlačnija stranim investitorima. Priznanje je u ime Vlade Srbije primio državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

Iz Svetske banke su pohvalili reformske poteze Srbije, posebno ističući usvajanje Zakona o ulaganjima. Kako je rečeno na forumu o Konkurentnosti privlačenja investicija u Beču, u organizaciji Svetske banke, Srbija je označena smo kao zemlja koja je bila naijinovativnija u ovom delu Evrope u privlačenju stranih investicija.

„Srbija je napredovala u mnogim konkurentskim oblastima, a prema analizi indeksa konkurentnosti, od 12 stubova, ostvarili smo najveći napredak u osam najvažnijih oblasti“, izjavio je Trivunac koji učestvuje u forumu zajedno sa v.d. direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu, Ministarstvu privrede će u fokusu biti mere za povećanje konkurentnosti, što će doprineti i povećanju stopa privrednog rasta.

Izdvojio je šest ključnih mera – privlačenje strateških investicija, povećanje izvoza, brži rast start-ap kompanija i veći doprinos brzorastućih malih i srednjih preduzeća, regionalnu specijalizaciju prerađivačke industrije, rešavanje problema velikih gubitaša i kreiranje nove industrijske politike.

“Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom bankom radi na donošenju nove industrijske politike do 2030. godine, u okviru koje će biti definisane mere i mehanizmi kojima je u fokusu razvoj inovacija, primena koncepta Industrija 4.0, i pametna specijalizacija prerađivačke industrije Srbije”, rekao je Trivunac.