Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
24.10.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac izjavio je danas da su za napredak Srbije na novoj Duing biznis listi Svetske banke od četiri mesta, među najzaslužnijim i reforma u oblasti zaštite manjinskih akcionara i rešavanja stečaja.

Trivunac je rekao da je Srbija napravila veliki iskorak kada je reč o zaštiti manjinskih akcionara.

„Zahvaljujući izmenama Zakona o privrednim društvima Srbija je u toj kategoriji napredovala za čak 46 mesta i sa 83. došla na 37. poziciju“, rekao je Trivunac na panelu „Reformski rezultati i dalji koraci“ u okviru 4. godišne konferencije “Duing Biznis 2020” u Beogradu.

Prema njegovim rečima, napredak od osam mesta napravljen je i u kategoriji rešavanja stečaja i to zbog izmena Zakona o stečaju.

„Ideja je bila da se povećaju prava stečajnih poverilaca i transparentnost postupka“, rekao je Trivunac dodajući da, zahvaljujući novinama, poverioci mogu da predlože stečajnog upravnika koji će sprovoditi stečaj.

Tako je, kaže, omogućeno da budu zastupljeni različiti interesi svih poverilaca i da se upravnik ne nameće slučajnim odabirom kao što je to ranije bio slučaj.

Srbija je u izveštaju Duing biznis zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta.