Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
28.10.2016.

Развој предузетнштва је важна тема за државу и за цело друштво, јер сектор малих и средњих предузећа у Србији генерише око две трећине запослености и око 34 одсто бруто друштвеног производа (БДП), изјавио је данас државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац.

Он је отварајући Британско- српски форум за развој предузетништва“, који је организовала Британска амбасада, Бритиш каунсил и Бизнис инфогруп, казао да Влада Србије улаже велике напоре како би унапредила пословно окружење и олакшала рад предузетницима.

„Одлучни смо у намери да наставимо рад на повећању конкурентности националне привреде и њеној већој интегрисаности у међународне економске токове, а тиме бисмо остварили већи раст инвестиција и унапредили пословно окружење за развој предузетништва“, казао је Тривунац.

Он је подсетио да је прошле године усвојена Стратегија за подршку развоја малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности до 2020, наглашавајући да су неки од њених циљева да до тада у том сектору буде преко 100.000 нових радних места, и да се побољшају приступи финасирању.

Циљеви те стратегије, како је додао су и унапређење квалитета радне снаге и ојачање иновативности и конкурентности, али и подршка извозу и да се обезбефи обавезно укључење привредника у доношење прописа који се односе на њих.

Тривунац је казао и да је последњи извештај Светске банке о условима пословања, где је Србија напредовала 32 позиције и заузела 47. место, најбољи показатељ да је земља на добром путу и да се виде напори Владе да унапреди пословно окружење за инвеститоре и предузетништво.

Он је навео и да је у овој години, која је проглашена Годином предузетништва, за њихов развој држава определила 16 милијарди динара, од којих је 4,4 милијарди бесповратно, кроз 33 програма и да је до сада одобрено 9, 5 милијарди динара.

За програм подршке почетницима у пословању, према речима Тривунца издвојено је 150 милиона бесповратних средстава.

„У овом тренутку отворено је 18 конкурса, док их је 11 затворено. Интересовање је велико и близу 12.000 предузећа, почетника у пословању, локалних самоуправа, кластера је аплицирало за неки од програма“, казао је он наводећи да је одобрено више од пола захтева.

Према његовим речима, Србија мора да даље ради на развоју привреде како би наставила друштвено економски развој и успешно завршила процес европских интеграција.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/10/Kaca British Preduzetnici
Помоћница министра на панелу

Помоћница министра за мала и средња предузећа Катарина Обрадовић Јовановић је, током панела, истакла да је данас у Србији лако отворити предузећа и најавила да ће то бити још лакше наредне године, јер се планира потпуни прелазак на електронску регистрацију.

Што се тиче подршке предузетништву, Јовановићка је изјавила да смо ушли у стабилнију фазу, јер се програми настављају из године у годину и оценила да се много тога у Србији мења, не само у директном смислу-финансијске подршке, већ и у индиректном –мења се образовни систем у правцу увођења дуалног образовања.

Помоћница министра је нагласила да је дијалог са привредом кључан и да Министарство на њега рачуна.

Амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф казао је да та земља пружа велику подршку Србији у развоју предузетништва и стварању амбијента доброг за сарадњу и усмереног на будућност. Он је нагласио да је веома важно да се предузетнички дух промовише и да се пружи подршка онима који имају идеје, као и да млади у покретању посла осете да имају сигурност и помоћ. „Предузетништво је таленат, али и вештина која се развија учењем. Зато је образовање веома важно“, казао је Киф.