Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.05.2019.

Srbija je jedan od glavnih partnera Narodne Republike Kine u ovom delu Evrope, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, ističući da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u prošloj godini dostigla 2,3 miljarde dolara.

Trivunac je, na konferenciji „Corporate China in the Western Balkans“ u Tirani, govorio o saradnji Kine sa zemaljama Zapadnog Balkana, investicijama i iskustvima Srbije u tom smislu.

“Srbija je prva država iz ovog regiona koja ima sveobuhvatne odnose sa Kinom. Odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji, a to pokazuje i sve veća vrednost trgovinske razmene i investicija”, rekao je Trivunac.

On je rekao da u Srbiju dolaze vodeće kineske kompanije, a kao primer naveo je Hestil u Smederevu, Ziđin u Boru, Šandong Linglong u Zrenjaninu…

Državni sekretar je istakao i značaj inicijative “Jedan pojas, jedan put”, u koju su uključene sve zemlje Zapadnog Balkana, jer im daje mogućnost da se, pored saradnje i razmene znanja sa kineskim partnerima, ujedno više međusobno povezuju i sarađuju.