Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.10.2017.

Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац поручио је данас на уводном састанку 17. Економског самита Србије – „Мапа пута ка унапређењу конкурентности“, да је Србија у првих седам месеци ове године привукла 1,2 милијарди евра директних страних инвестиција.

„То је више него све земље Западног Балкана заједно“, изјавио је Тривунац отварајући тематски панел „Повећање конкурентности српске економије“, и додао да привлачење директних страних инвестиција подстиче и структурне промене у привреди.

Он је указао и на анализу ефеката државних подстицаја страним инвестицијама у прерађивачку индустрију, коју је Министарство привреде урадило, на извоз и БДП за период од 2006. до 2015. године.

Анализа је показала да је државу једно радно место коштало у просеку 2.680 евра, а запослено је 20 одсто више радника, удвостручен нето извоз, а допринос тих предузећа привредном расту је пет пута већи.

Предности диркетних страних инвестиција, истиче он, нису аутоматске и зависе од карактеристика домаће привреде, а план Министарства је да подстицаји буду циљани и усмерени пре свега на паметне специјализације и нове технологије.

Говорећи о макроекономским показатељима, Тривунац је оценио да је српска привреда на добром путу, што показују кључни индикатори и релевантни међународни фактори, као што су ММФ и Светска банка.

Подсетивши да је прошле године Србија достигла привредни раст у висини од 2,8 одсто, Тривунац је навео да ће ове године очекивана стопа раста бити између 2,6 и три одсто, али да се 2018. године очекује раст од 3,5 одсто.

Указао је и да је у последње три године значајно смањена стопа незапослености са 26 на 11,8 одсто.

„И ту нећемо стати, већ настављамо“, поручио је и истакао да су јавна предузећа након дугогодишње серије негативних резултата 2015. и 2016. годину завршила са позитивним нето резултатом, а привредна друштва у стечају су прошле године у односу на 2015. преполовила негативан резултат.

Тривунац је истакао и да је Србија напредовала у многим конкурентским областима, а према анализи индекса конкурентности од 12 стубова, највећи напредак је остварен у осам најважнијих области.

Државни секретар у Министарству привреде је најавио да ће у наредном периоду у фокусу Министарства привреде бити мере за повећање конкурентности, што ће допринети и повећању стопа привредног раста.

Издвојио је шест кључних мера – привлачење стратешких инвестиција, повећање извоза, бржи раст старт-ап компанија и већи допринос брзорастућих малих и средњих предузећа, регионалну специјализацију прерађивачке индустрије, решавање проблема великих губиташа и креирање нове индустријске политике.

Тривунац је објаснио да Министарство привреде у сарадњи са Светском банком ради на доношењу нове индустријске политике до 2030. године, у оквиру које ће бити дефинисане мере и механизми којима је у фокусу развој иновација, примена концепта Индустрија 4.0, и паметна специјализација прерађивачке индустрије Србије.