Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
23.10.2017.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac poručio je danas na uvodnom sastanku 17. Ekonomskog samita Srbije – „Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti“, da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla 1,2 milijardi evra direktnih stranih investicija.

„To je više nego sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno“, izjavio je Trivunac otvarajući tematski panel „Povećanje konkurentnosti srpske ekonomije“, i dodao da privlačenje direktnih stranih investicija podstiče i strukturne promene u privredi.

On je ukazao i na analizu efekata državnih podsticaja stranim investicijama u prerađivačku industriju, koju je Ministarstvo privrede uradilo, na izvoz i BDP za period od 2006. do 2015. godine.

Analiza je pokazala da je državu jedno radno mesto koštalo u proseku 2.680 evra, a zaposleno je 20 odsto više radnika, udvostručen neto izvoz, a doprinos tih preduzeća privrednom rastu je pet puta veći.

Prednosti dirketnih stranih investicija, ističe on, nisu automatske i zavise od karakteristika domaće privrede, a plan Ministarstva je da podsticaji budu ciljani i usmereni pre svega na pametne specijalizacije i nove tehnologije.

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima, Trivunac je ocenio da je srpska privreda na dobrom putu, što pokazuju ključni indikatori i relevantni međunarodni faktori, kao što su MMF i Svetska banka.

Podsetivši da je prošle godine Srbija dostigla privredni rast u visini od 2,8 odsto, Trivunac je naveo da će ove godine očekivana stopa rasta biti između 2,6 i tri odsto, ali da se 2018. godine očekuje rast od 3,5 odsto.

Ukazao je i da je u poslednje tri godine značajno smanjena stopa nezaposlenosti sa 26 na 11,8 odsto.

„I tu nećemo stati, već nastavljamo“, poručio je i istakao da su javna preduzeća nakon dugogodišnje serije negativnih rezultata 2015. i 2016. godinu završila sa pozitivnim neto rezultatom, a privredna društva u stečaju su prošle godine u odnosu na 2015. prepolovila negativan rezultat.

Trivunac je istakao i da je Srbija napredovala u mnogim konkurentskim oblastima, a prema analizi indeksa konkurentnosti od 12 stubova, najveći napredak je ostvaren u osam najvažnijih oblasti.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede je najavio da će u narednom periodu u fokusu Ministarstva privrede biti mere za povećanje konkurentnosti, što će doprineti i povećanju stopa privrednog rasta.

Izdvojio je šest ključnih mera – privlačenje strateških investicija, povećanje izvoza, brži rast start-ap kompanija i veći doprinos brzorastućih malih i srednjih preduzeća, regionalnu specijalizaciju prerađivačke industrije, rešavanje problema velikih gubitaša i kreiranje nove industrijske politike.

Trivunac je objasnio da Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom bankom radi na donošenju nove industrijske politike do 2030. godine, u okviru koje će biti definisane mere i mehanizmi kojima je u fokusu razvoj inovacija, primena koncepta Industrija 4.0, i pametna specijalizacija prerađivačke industrije Srbije.