Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
12.11.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac pozvao je danas mađarske investitore da ulažu u Srbiji, podsećajući da je naša zemlja dobro mesto za razvoj biznisa.

On je na otvaranju Poslovnog foruma Mađarska – Srbija u Budimpešti, na kojem učestvuje oko 110 privrednika, istakao da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou, a da dobre političke odnose prati i privredna saradnja koja ide uzlaznom putanjom.

“Vašim brojnim prisustvom pokazujete spremnost da se bolje upoznate sa poslovnim prilikama u Srbiji i u Mađarskoj, i da međusobno sarađujete.To je motiv više da još snažnije radimo na unapređenju privredne saradnje i odgovorimo na vaše potrebe“, poručio je Trivunac privrednicima dve zemlje.

Prema njegovim rečima, po obimu razmene, Mađarska je godinama u klubu najvećih trgovinskih partnera Srbije.

„Da je naša privredna saradnja razvijena, pokazuje i podatak da je spoljnotrgovinska razmena od 2012. godine gotovo duplirana“, rekao je Trivunac.

U ovoj godini, dodaje, očekuje da će dostići iznos od oko dve milijarde evra, budući da je u prvih  devet meseci spoljnotrgovinska razmena Srbije i Mađarske dostigla gotovo 1,3 milijarde evra.

„Ipak, naše mogućnosti su daleko veće i Srbija je otvorena za unapređenje sveukupnih odnosa, a posebno onih na ekonomskom planu”, rekao je Trivunac.

On je naveo da prostor za unapređenje saradnje najpre vidi u sektorima automobilske, građevinske, metalske i prehrambene industrije, zatim u energetici, informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Poslovni forum se održava u okviru Desetog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske kojom kopredsedavaju ministar privrede Goran Knežević i  ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Forum su organizovali Agencija za promociju izvoza Mađarske u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.