Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
06.03.2018.

Држава би требало да приватизује још око 100 предузећа, изјавио је данас државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац додајући да приватизација преосталих компанија није орочена.
„Државна предузећа данас испуњавају све своје обавезе, што раније није био случај“, рекао је Тривунац на Копаоник бизнис форуму.
Он је навео да је у августу 2014. године у приватизационом портфељу било око 556 државних предузећа, од тога је њих 156 добијало кредитну подршку и ти кредити нису никад враћани.
„Многа предузећа су отишла у стечај или су спровела Унапред припремељен план реорганизације (УППР), и сада исплаћују своје обавезе на време“, рекао је Тривунац.
Према његовим речима, издвајања за предузећа су драстично смањена. Она су од 2002. до 2013. године износила 923 милиона евра, а од 2014. до 2017. године пала су на око 50 милиона евра.
„Зато може да се каже да је држава имала успех у том процесу, иако се често чује супротно“, констатовао је Тривунац.
Говорећи о добрим примерима приватизације, он истиче да је најбољи пример приватизација Железаре Смедерево и Галенике.
Он је рекао да очекује да ће и приватизација компаније РТБ Бор бити једнако успешна као и приватизација смедеревске железаре која сада позитивно послује.
„Сада је права прилика да се РТБ Бор приватизује. Надамо се да ћемо то ове године завршити“, рекао је државни секретар додајући да ће држава понудити стратешком партнеру већински пакет.
Тривунац је истакао да се РТБ Бор доста поправио по питању резултата и да то предузеће представља велики потенцијал.
Према његовим речима, за добар део државних предузећа приватизација је „нужно зло“, јер нема другог излаза.