Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
20.03.2019.

Министарство привреде обезбедило је чак милијарду динара за бесповратна средства за куповину нове опреме и алата за мала и микро предузећа и задруге за ову годину, што је два пута више него што је првобитно у те сврхе одвојено у претходној години, изјавила је помоћница министра привреде Kатарином Обрадовић Јовановић.

Обрадовић Јовановић је, гостујући на ТВ Kоперникус, истакла да је интересовање привредника у 2018. за овај програм било велико, због чега је Министарство обезбедило и додатна бесповратна средства.

„Програм представља комбинацију бесповратних средстава у износу од 25 одсто, учешће клијента од пет одсто, док се остатак финансира повољним кредитом партнерских банака“, рекла је помоћница министра привреде.

Суштина је, додаје она, да је кроз овај програм омогућено да се повољно дође до нове производне опреме.

„Оно што је ново, од ове године на овај начин може да се финансира и куповина грађевинске механизације“, рекла је Обрадовић Јовановић и додала да износ бесповратних средстава по кориснику може да буде максимално пет милиона динара.

„Програм је посебно интересантан, јер је једино потребно средство обезбеђења залога на опрему која се набавља. Самим тим, и они предузетници који већ оптеретили имовину хипотеком или који то из било којих разлога не желе, могу да занове машине“, рекла је Обрадовић Јовановић додајући да је цео процес брз, те од подношења захтева до доношења одлуке не прође више од десетак дана.

Друга важна ствар, према њеним речима, јесте да не постоји бодовање, па сви који испуњавају услове конкурса и који могу да добију кредит од банке, могу да рачунају и на средства Министарства привреде.

Обрадовић Јовановић је рекла да ово није једини програм који Министарство реализује, осврнувши се на развојни програм који се спроводи у сарадњи са Фондом за развој и путем којег такође може да се набави опрема уз комбинацију бесповратних средстава и кредита или да се улаже у изградњу производних капацитета.

„Циљ нам је да имамо континуирано отворене програме и да привреда може стабилно да рачуна на подршку Министарства“, закључила је Обрадовић Јовановић.