Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
06.07.2017.

Специјални рамови са сензорима за кошнице, који сваку кошницу претварају у паметну, а пчеларима дају могућност да прате стање у њима и реагују на сваки проблем, производ је који је крагујевачким средњошколцима донео прво место на Националном такмичењу ученичких компанија. Јована Малишић, Немања Миловановић, Јана Марковић и Милица Томић, ученици првог разреда специјалног информатичког одељења Прве крагујевачке гимназије, свој предузетнички дух исказали су кроз ученичку компанију „Lego buzz“.

Након што су тријумфовали у Србији, спремају се да свој производ представе наредне недеље у Бриселу, на европском такмичењу ученичких компанија,  а данас их је, са њиховом наставницом Катарином Вељковић, угостио и министар привреде Горан Кнежевић, који им је честитао на великом успеху и поручио да је поносан на њих. „Искрено ме радује ваш успех, јер гледајући вас, видим паметне људе који ће својим радом, предузимљивошћу и идејама градити Србију. Желим вам пуно успеха на европском такмичењу”.

„Lego buzz“, како је објаснила Јована Малишић, специјализована је за прављење рамова који се убацују у кошнице и дају пчеларима важне информације о стању пчела. У рам је убачен мали компјутер са камером, микрофоном и сензорима за температуру и влажност, а преко интернета, повезан је са одређеном веб адресом.

На ту адресу шаље информације са камере, микрофона и сензора, па пчелар може да види све податке.

„Има и “livestream“ са улаза у кошницу, где могу да примете поједине паразите који се виде на пчеламаи раније дијагостикују неку болест. Могуи да чују ројење, које је баш гласно, као и да виде да ли су температура и влажност одговарајућа“, објаснила је Јована.

Додаје да ће се потрудити да постигну што бољи резултат у такмичењу са младим европским предузетницима.

Сама идеја да се посвете унапређењу пчеларства, родила се тако што су, свесни да су пчеле важан део екосистема, читали о тзв. поремећају колапса колоније, због кога је број пчела знатно смањен, па су желели да покушају да реше проблем.

Пред полазак у Брисел, министар Кнежевић им је даровао књиге Иве Андрића „Знакови поред пута“, а свакоме од њих написао је личну посвету.

Извршни дирекртор организације Достигнућа младих у Србији, која 12 година спроводи спроводи програме предузетничког образовња у школама и програме финансијске писмености, Дарко Радичанин каже да је да је важно да се и код деце и код родитеља промене принципи размишљања како би предузетништво постало једно од највазнијих тема за карирејни развој младих.

„Жеља нам је да до 2020. године програм буде доступан у свим школама, да свака има тренираног професора који може овакву врсту активности да спроводи у школи“, рекао је Радичанин.

Такмичење које се ове године одржава у главном граду Белгије, следеће године биће одржано у Србији.

Ровчанин истиче да је то први пут да се европско такмичење најбољих ученичких компанија одржава ван Европске уније.

„После непуних 15 година од оснивања организације дошли смо у ситуацију да будемо организатори такмичења за 40 тимова из 40 земаља што је дивна прилика да покажемо ко смо и шта све можемо да уредимо“, рекао је он.

Иначе, образовни програм Достигнућа младих у Србији пружа ученицима прилику да кроз мноштво практичних активности уз подршку наставника – ментора стекну управљачке и организационе вештине, способност тимског рада и сарадње као и да ојачају амбиције.

Програм је део Деценије предузетништва, а Министарство привреде га је подржало са 8,3 милиона динара.