Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
06.07.2017.

Specijalni ramovi sa senzorima za košnice, koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelarima daju mogućnost da prate stanje u njima i reaguju na svaki problem, proizvod je koji je kragujevačkim srednjoškolcima doneo prvo mesto na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija. Jovana Mališić, Nemanja Milovanović, Jana Marković i Milica Tomić, učenici prvog razreda specijalnog informatičkog odeljenja Prve kragujevačke gimnazije, svoj preduzetnički duh iskazali su kroz učeničku kompaniju „Lego buzz“.

Nakon što su trijumfovali u Srbiji, spremaju se da svoj proizvod predstave naredne nedelje u Briselu, na evropskom takmičenju učeničkih kompanija,  a danas ih je, sa njihovom nastavnicom Katarinom Veljković, ugostio i ministar privrede Goran Knežević, koji im je čestitao na velikom uspehu i poručio da je ponosan na njih. „Iskreno me raduje vaš uspeh, jer gledajući vas, vidim pametne ljude koji će svojim radom, preduzimljivošću i idejama graditi Srbiju. Želim vam puno uspeha na evropskom takmičenju”.

„Lego buzz“, kako je objasnila Jovana Mališić, specijalizovana je za pravljenje ramova koji se ubacuju u košnice i daju pčelarima važne informacije o stanju pčela. U ram je ubačen mali kompjuter sa kamerom, mikrofonom i senzorima za temperaturu i vlažnost, a preko interneta, povezan je sa određenom veb adresom.

Na tu adresu šalje informacije sa kamere, mikrofona i senzora, pa pčelar može da vidi sve podatke.

„Ima i “livestream“ sa ulaza u košnicu, gde mogu da primete pojedine parazite koji se vide na pčelamai ranije dijagostikuju neku bolest. Mogui da čuju rojenje, koje je baš glasno, kao i da vide da li su temperatura i vlažnost odgovarajuća“, objasnila je Jovana.

Dodaje da će se potruditi da postignu što bolji rezultat u takmičenju sa mladim evropskim preduzetnicima.

Sama ideja da se posvete unapređenju pčelarstva, rodila se tako što su, svesni da su pčele važan deo ekosistema, čitali o tzv. poremećaju kolapsa kolonije, zbog koga je broj pčela znatno smanjen, pa su želeli da pokušaju da reše problem.

Pred polazak u Brisel, ministar Knežević im je darovao knjige Ive Andrića „Znakovi pored puta“, a svakome od njih napisao je ličnu posvetu.

Izvršni direkrtor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, koja 12 godina sprovodi sprovodi programe preduzetničkog obrazovnja u školama i programe finansijske pismenosti, Darko Radičanin kaže da je da je važno da se i kod dece i kod roditelja promene principi razmišljanja kako bi preduzetništvo postalo jedno od najvaznijih tema za karirejni razvoj mladih.

„Želja nam je da do 2020. godine program bude dostupan u svim školama, da svaka ima treniranog profesora koji može ovakvu vrstu aktivnosti da sprovodi u školi“, rekao je Radičanin.

Takmičenje koje se ove godine održava u glavnom gradu Belgije, sledeće godine biće održano u Srbiji.

Rovčanin ističe da je to prvi put da se evropsko takmičenje najboljih učeničkih kompanija održava van Evropske unije.

„Posle nepunih 15 godina od osnivanja organizacije došli smo u situaciju da budemo organizatori takmičenja za 40 timova iz 40 zemalja što je divna prilika da pokažemo ko smo i šta sve možemo da uredimo“, rekao je on.

Inače, obrazovni program Dostignuća mladih u Srbiji pruža učenicima priliku da kroz mnoštvo praktičnih aktivnosti uz podršku nastavnika – mentora steknu upravljačke i organizacione veštine, sposobnost timskog rada i saradnje kao i da ojačaju ambicije.

Program je deo Decenije preduzetništva, a Ministarstvo privrede ga je podržalo sa 8,3 miliona dinara.