Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
07.06.2019.

Помоћник министра привреде Драган Угрчић разговарао је данас са делегацијом кинеских привредника из кинеског града Шенжена, коју је предводио заменик градоначелника Чен Биао.

Угрчић и Чен Биао су разговарали о могућностима за сарадњу кроз инвестиционе пројекте, кроз размену знања и искуства, са посебним акцентом на коришћење високих технологија.

Помоћник министра привреде је, пре свега, представио могућности за улагања кроз поступке приватизације и стечаја, али и за гринфилд пројекте.

„Неки инвеститори ће видети прилику за улагање кроз процесе приватизације и стечаја, а неки ће је можда наћи у оквиру пројеката изградње индустријских паркова или кроз пословне инкубаторе“, рекао је Угрчић.

Чен Биао је рекао да је Шенжен економски све развијенији и да је тренутно трећи град по расту бруто домаћег производа (БДП) у Кини, одмах иза Шангаја и Хонг Конга. Чак 45 одсто БДП-а, како је рекао, чини индустрија заснована на високим технологијама.

Угрчић је оценио да простора за сарадњу када је реч о иновацијама и дигитализацији свакако има, посебно ако се узме у обзир да је то окосница десетогодишње Стратегије индустријског развоја Србије, која је у припреми.

Кинеска делегација је упутила позив Министарству привреде за присуство на Сајму високих технологија који ће бити одржан у новембру 2019. године у Шенжену. Сајам ће окупити више од 50 кинеских компанија, а Угрчић је навео да је то добра прилика и за српске привреднике да остваре пословне контакте и будућа партнерства.