Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
13.04.2018.

Помоћник министра привреде Драган Угрчић позвао је данас привреднике из Кине да размотре прилике у поступку приватизације у Србији, истичући да је у портфељу Министарства привреде остало мање од 120 компанија за које ће се у наредном периоду тражити стратешки партнери.

Угрчић је истакао да је најбољи доказ успешне сарадње с кинеским компанијама то што је кинеска Хестил група 2016. године приватизовала Железару Смедерево, и тако очувала производњу челика и радна места у том граду.

„Иако Србија и Кина нису суседне земље, успешне приче, попут приватизације смедеревске железаре, доказују да партнерство и економска сарадња две земље имају светлу будућност“, рекао је Угрчић на Инвестиционо-трговинском форуму Србија-Кина који се одржава у Привредној комори Србије, а учествује 20 кинеских и 80 српских компанија.

Помоћник министра привреде је нагласио да су политички односи две земље на историјски највишем нивоу, а да Србија и Кина немају никаквих спорних питања.

„Када већ имамо такву основу, и наша економска сарадња је из године у годину све боља. Поред иницијативе за јачање економске сарадње – „Појас и пут“, коју је Србија међу првима подржала, и инфраструктурним пројектима на којима сарађујемо, Народна Република Кина је годинама, најважнији спољнотрговински партнер Србије на азијском континенту“, рекао је Угрчић.

Како је навео, спољнотрговинска размена две земље бележи константан раст, али простора за унапређење има.

„Управо је данашња посета кинеског Савета за промоцију сарадње југ – југ прилика да се у овој области направи корак даље“, поручио је он.