Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
13.04.2018.

Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić pozvao je danas privrednike iz Kine da razmotre prilike u postupku privatizacije u Srbiji, ističući da je u portfelju Ministarstva privrede ostalo manje od 120 kompanija za koje će se u narednom periodu tražiti strateški partneri.

Ugrčić je istakao da je najbolji dokaz uspešne saradnje s kineskim kompanijama to što je kineska Hestil grupa 2016. godine privatizovala Železaru Smederevo, i tako očuvala proizvodnju čelika i radna mesta u tom gradu.

„Iako Srbija i Kina nisu susedne zemlje, uspešne priče, poput privatizacije smederevske železare, dokazuju da partnerstvo i ekonomska saradnja dve zemlje imaju svetlu budućnost“, rekao je Ugrčić na Investiciono-trgovinskom forumu Srbija-Kina koji se održava u Privrednoj komori Srbije, a učestvuje 20 kineskih i 80 srpskih kompanija.

Pomoćnik ministra privrede je naglasio da su politički odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou, a da Srbija i Kina nemaju nikakvih spornih pitanja.

„Kada već imamo takvu osnovu, i naša ekonomska saradnja je iz godine u godinu sve bolja. Pored inicijative za jačanje ekonomske saradnje – „Pojas i put“, koju je Srbija među prvima podržala, i infrastrukturnim projektima na kojima sarađujemo, Narodna Republika Kina je godinama, najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije na azijskom kontinentu“, rekao je Ugrčić.

Kako je naveo, spoljnotrgovinska razmena dve zemlje beleži konstantan rast, ali prostora za unapređenje ima.

„Upravo je današnja poseta kineskog Saveta za promociju saradnje jug – jug prilika da se u ovoj oblasti napravi korak dalje“, poručio je on.