Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.10.2015.

У Железари Смедерево данас је, после четири године од гашења, пуштена у рад друга висока пећ која ће по речима премијера Александра Вучића доносити нових један одсто БДП Србији.

„Веровали смо у вас, поносан сам на вас и добро је што сам вас послушао и што смо сачували – ви сте овај велики успех направили за целу Србију“, поручио је премијер Вучић радницима и руководству Железаре на свечаности поводом паљења пећи којој су присуствовали и министри Жељко Сертић и Александар Вулин.

Од данас ће Железара правити нових 400 милиона долара, и то је нових један одсто раста за целу Србију у наредној години, подвукао је премијер.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/10/Tan2015 10 9 122124769 11
Премијер и министри у Железари

Вучић је рекао да су у току преговори са стратешким кинеским партнером Хебеј ајрон енд стил групом (ХБИС група) и да је реч о другој или чак најмоћнијој челичана у свету.

„Они су заинтересовани, како кажу, да дају најмање 300 милиона евра у инвестицију за галванизацију. То би значило нови живот не само за Смедерево, већ и целу Србију. Људи у Србији то треба да знају“, поручио је Вучић.

Наш услов је, нагласио је, да нема отпуштања радника.

„Сви морају да остану, и нове да примите. То смо успели и са садашњим руководством и онима који зеле да уђу као стратешки партнери“, нагласио је примијер.

Он је рекао да је цена челика тренутно на најнижем нивоу у свету, а то је 380 долара по тони и додао да ће она морати да иде најмање на 480 долара по тони.

„А онда ми постајемо профитабилни и зарађујете додатни новац и после нема зиме, можете само да преговарате са власницима како да повећавате себи плату“, рекао је премијер.

Извршни директор ХПК менаџмента у Железари Смедерево и члан надзорног одбора Железаре Петер Камараш данашњи је дан назвао великим за Србију, имајући у виду да је после готово пет година прорадила поново друга висока пећ.

„Ово је велики дан за све овде, за премијера, који је имао визију да одржи ову фабрику и који је схватио колико је Железара важна за живот, не само Смедерева, већ и региона и целе Србије“, рекао је Камараш.

Он је такође поручио да је ово велики дан за све запослене у Железари и захвалио свима који су радили на ремонту високе пећи, а нарочито Владану Михајловићу, који се придружио менаџменту и који је, како је рекао, понос Србије.

Камараш је запосленима поручио да су, за разлику од других железара, попут оне у Кошицама, у Србији радници већи део посла у ремонту пећи обавили сами.
„Ви сте све сами учинили, више од 90 одсто времена су радници обавили, укључујући ту и уговараче из Србије, док су стране компаније радиле само 3.000 сати“, рекао је Камараш и додао да је то први пут да су радници сами урадили ремонт.

Пећ која је данас пуштена у рад, почела је да ради 1971. године, а угашсена је први пут 1987. године ради генералног ремонта, када је почела да ради модернија висока пећ 2, чији је максимални капацитет 95.000 тона месечно.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/10/Tan2015 10 9 122111430 6
Премијер и министри у Железари на састанку

Друга висока пећ, односно, Висока пећ 1, поново је почела да ради тек 2005. године, да би је бивши власник Железаре, амерички Ју-Ес-Стил, угасио 2011. године.
Када је реч о покретању те пећи, потребно је да прође 10 до 15 дана до потпуне стабилизације производње након чега се очекује постизање максималних радних капацитета на том постројењу од 75.000 тона месечно.

У Железари ради око 5.250 радника, заједно са огранцима у Шапцу и Кучеву и њена максимална производња процењује се на око 2,2 милиона тона годишње.
Смедеревска железара је под именом Сартид продата у марту 2003. америчком Ју-Ес стилу за 23 милиона долара и до почетка 2012. је била велики извозник и обухватала до 13 одсто укупног извоза Србије.

Влада Србије је у јануару 2012. године откупила Железару Смедерево од америчког Ју-Ес-Стила за симболичан један долар.

Први тендер за продају железаре расписан је априла 2012. године, а други у децембру 2014. и након неуспешних преговора са америчким Есмарком на тендеру за управљање Железаром је победио ХПК Инжењеринг, који је у марту ове године преузео управљање српском челичаном на челу са Петером Камарашом и Џоном Гудишем. Смедеревска фабрика је у прва четири месеца ове године била други извозник Србије, после Фијата из Крагујевца.

Железара је у првом кварталу ове године имала извоз од 114,8 милиона евра, док је у 2014. години вредност њеног извоза била укупно 200,8 милиона евра.