Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
06.07.2021.

Државни секретар Драган Стевановић и шеф Подсектора за Европу у немачком Савезном министарству привреде и енергетике Хајнц Хетмајер, разговарали су данас о успостављању институционалног партнерства и директне сарадње два министарства под окриљем Председништва Републике Србије, на реализацији циљева одређених Стратегијом индустријске политике Републике Србије за период (2021-2027). Партнерство ће бити засновано на принципима зеленог договора и декарбонизације индустрије.

Стевановић је истакао да је драгоцено намачко искуство у процесу декарбонизације индустрије и зеленог договора, те у том контексту добродошла свака подршка и помоћ од стране немачких партнера.
Он је подвукао да су за Србију инвестиције из Савезне Републике Немачке веома значајне, не само због прилива директних инвестиција и нових радних места, већ и ради оплемењивања српске индустрије у смислу технологије, спровођења корпоративних принципа и пословне праксе.

„Србија је у процесу реиндустријализације, али се тај процес спроводи у складу са агендом ЕУ о зеленом договору, као и са Стертегијом индустријске политике Србије. То је у потпуности компатибилно са политикама декарбонизације и зеленог договора, коју Савезна Република Немачка промовише. Такође, велику подршку том процесу нам дају и немачки инвеститори, односно њихове инвестиције, које су најпре од претежно радно ангажованих, дошли до средње и високо технолошких капиталних инвестиционих пројеката“, рекао је Стевановић.
Он је захвалио и на подршци коју је немачка организација за међународну развојну сарадњу (ГИЗ) дала на изради Стратегије индустријске политике Републике Србије.
Хајнц Хетмајер је поздравио досадашње активности које је Србија предузела и предложио да сарадња два министартва у наредном периоду буде усредсређена на циркуларну економију и спровођење циљева дефинисаних новом индустријском стратегијом.
„У контексту Берлинског процеса Немачка наступа као адвокат свих учесника са Западног Балкана самим тим и Србије, на путу њеног придруживања Европској унији и у том смислу отворена је да пружи конкретну подршку успостављањем овог партнерства“, рекао је Хетмајер.

У својству координатора Кластера 2 – Унутрашње тржиште, којим координира Министарство привреде, Драган Стевановић се захвалио Немачкој на досадашњој подршци Србији у процесу европских интеграција. Замолио је намачког колегу за још снажнију подршку, како би се убрзао процес отварања свих девет преговарачких поглавља, односно Кластера 2 – Унутрашње тржиште.