Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
06.07.2021.

Državni sekretar Dragan Stevanović i šef Podsektora za Evropu u nemačkom Saveznom ministarstvu privrede i energetike Hajnc Hetmajer, razgovarali su danas o uspostavljanju institucionalnog partnerstva i direktne saradnje dva ministarstva pod okriljem Predsedništva Republike Srbije, na realizaciji ciljeva određenih Strategijom industrijske politike Republike Srbije za period (2021-2027). Partnerstvo će biti zasnovano na principima zelenog dogovora i dekarbonizacije industrije.

Stevanović je istakao da je dragoceno namačko iskustvo u procesu dekarbonizacije industrije i zelenog dogovora, te u tom kontekstu dobrodošla svaka podrška i pomoć od strane nemačkih partnera.
On je podvukao da su za Srbiju investicije iz Savezne Republike Nemačke veoma značajne, ne samo zbog priliva direktnih investicija i novih radnih mesta, već i radi oplemenjivanja srpske industrije u smislu tehnologije, sprovođenja korporativnih principa i poslovne prakse.

„Srbija je u procesu reindustrijalizacije, ali se taj proces sprovodi u skladu sa agendom EU o zelenom dogovoru, kao i sa Stertegijom industrijske politike Srbije. To je u potpunosti kompatibilno sa politikama dekarbonizacije i zelenog dogovora, koju Savezna Republika Nemačka promoviše. Takođe, veliku podršku tom procesu nam daju i nemački investitori, odnosno njihove investicije, koje su najpre od pretežno radno angažovanih, došli do srednje i visoko tehnoloških kapitalnih investicionih projekata“, rekao je Stevanović.
On je zahvalio i na podršci koju je nemačka organizacija za međunarodnu razvojnu saradnju (GIZ) dala na izradi Strategije industrijske politike Republike Srbije.
Hajnc Hetmajer je pozdravio dosadašnje aktivnosti koje je Srbija preduzela i predložio da saradnja dva ministartva u narednom periodu bude usredsređena na cirkularnu ekonomiju i sprovođenje ciljeva definisanih novom industrijskom strategijom.
„U kontekstu Berlinskog procesa Nemačka nastupa kao advokat svih učesnika sa Zapadnog Balkana samim tim i Srbije, na putu njenog pridruživanja Evropskoj uniji i u tom smislu otvorena je da pruži konkretnu podršku uspostavljanjem ovog partnerstva“, rekao je Hetmajer.

U svojstvu koordinatora Klastera 2 – Unutrašnje tržište, kojim koordinira Ministarstvo privrede, Dragan Stevanović se zahvalio Nemačkoj na dosadašnjoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija. Zamolio je namačkog kolegu za još snažniju podršku, kako bi se ubrzao proces otvaranja svih devet pregovaračkih poglavlja, odnosno Klastera 2 – Unutrašnje tržište.