Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
19.05.2015.

Министарство привреде упутиће Влади Србије предлог одлуке да се за 17 предузећа у реструктурирању омогући заштита од наплате потраживања односно принудне наплате до годину дана, изјавио је данас државни секретар тог министарства Драган Стевановић и поручио да се неће одустати од тога да се процес продаје друштвеног капитала у свим предузећима у којима је то могуће, заврши у предвиђеном року.

Стевановић је након седнице Социјално-економског савета новинарима у Влади Србије рекао да ће се наредних дана ући у измене Закона о приватизацији и да ће сходно тим изменама, бити направљен и предлог одлуке са списком тих 17 фирми које запошљавају 21.500 људи.

Он је казао да је поменути списак сада у форми предлога, док га влада не усвоји, а да се министарство руководило са пет критерујума када је одлучивало која ће предузећа бити на списку.

Како је прецизирао, министарство се пре свега руководило да ли предузећа имају позитиван утицај на запосленост у региону, да ли има позитиван утицај на пословање других привредних субјеката, тржишни потенцијал, одрживост, као и карактер производа и улоге од стратешког значаја.

„То је сада у форми предлога, сачекаћемо до краја недеље седницу владе на којој би требало да буде усвојен предлог закона, а после ћемо ући у скупштинску процедуру и из тог закона проистећиће списак са 17 фирми“, казао је Стевановић истичући да је он сада у форми предлога све док се влада о њему не изјасни.

Он је казао да постоје реалне шансе да у наредна два до три месеца нека од предузећа са тогспискабуду приватизована.

Стевановић је рекао да ће Министарство привреде учинити све и да за 28 предузећа у реструктурирању до краја овог месеца буде објављен јавни позив за приватизацију.

Стевановић је додао да је реч о предузећима за којапостоји административни и сваки други потенцијал да позив за њихову продају буде објављен.

„Ми ћемо у закону покушати да заштитимо та предузећа до 31. октобра, односно да им омогућимо да не иду у принудну наплату, све до окончања трећег позива за њихову продају“, рекао је Стевановић.

Како је казао, ако се процес продаје оконча до тог рока и за њих нађу потенцијални инвеститори, то ће бити добро и та предузећа ће добити нове власнике.

„Уколико се то не деси, она ће, по свему судећи морати да иду у стечај због њихових финансијских биланса и стања у коме се налазе“, поручио је Стевановић.

„Што се тиче 28 предузећа, она ће се штитити до 31. октобра односно до оног тренутка кад се оконача трећи позив за приодају капитала, а то значи или да се потпише уговор са новим власником, односно да се процес продаје прогласи неуспешним“, објаснио је Стевановић.

Он је нагласио да идеја није да се процес приватизације одлаже, и да се неће одустати од тога да да се продаја друштвеног капитала оконча до 31.децембра.

„Од тога не одустајемо и то је стратешко, чврсто опредељење ове владе. Тај посао ћемо урадити. Оно што смо хтели је да,уважавајући стање и прилике у тим предузећима,омогућимо да тамо где има могућности да се спроведе процес приватизације да тај процес и спроведемо“, рекао је Стевановић.

Како је објаснио, незахвално је да се објави јавни позив и некоме прода предузеће, а да оно сутрадан „дође“ у блокаду.

„Омогућићемо да она предузећа која имају шансу да се продају своју продају окончају, а сва за која не постоје услови уведемо у стечај. Предузећа за која не постоји могућност да се реорганизују кроз стечај, ићиће у банкрот и ликвидацију“, казао је државни секретар.

На питање новинара колико радника је до сада узело отпремнине и за колико предузећа са списка на коме их је више од 500 је покренута приватизација, он је рекао да су позиви објављени за 12 предузећа, док је за четири поступак продаје окончан или у току.

Како је казао за предузеће „Алекса Шантић“ окончан је процес приватизације, а у току је процес продаје “ФАП”-а и “Крушик пластике”.

Стевановић је позвао раднике да искористе своје право у предузећима која су пред стечајем и пријаве се за социјални програм за који је држава определила средства.

До данас је,навео је, решен вишак за 4. 332 радника, за шта је из буџета издвојено више од 2,5 милијарде динара, а тиме је обухваћено 71 предузеће.

„Позивам раднике да се јаве и искористе новац рационално, јер им он може помоћи између осталог и да покрену неки бизнис за себе“, рекао је он Стевановић.

Он је казао и да пореске обезнике ликвидација и стечај предузећа неће коштати ништа, односно костаће их мање него што их та предузећа коштају у овом тренутку.

„Сви губици која генеришу та предузећа сливају се на буџет Србије директно, а индиректно на пореске обвезнике и када њихова судбина почне да се решава кроз стечај она више нису терет грађана већ сопствене имовине и верујемо да ће то бити добро растерећење за јавне финансије“, казао је Стевановић.

Он је додао да за нека од њих не постоји ни промил шансе да у наредном периоду постану одржива.