Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
19.05.2015.

Ministarstvo privrede uputiće Vladi Srbije predlog odluke da se za 17 preduzeća u restrukturiranju omogući zaštita od naplate potraživanja odnosno prinudne naplate do godinu dana, izjavio je danas državni sekretar tog ministarstva Dragan Stevanović i poručio da se neće odustati od toga da se proces prodaje društvenog kapitala u svim preduzećima u kojima je to moguće, završi u predviđenom roku.

Stevanović je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta novinarima u Vladi Srbije rekao da će se narednih dana ući u izmene Zakona o privatizaciji i da će shodno tim izmenama, biti napravljen i predlog odluke sa spiskom tih 17 firmi koje zapošljavaju 21.500 ljudi.

On je kazao da je pomenuti spisak sada u formi predloga, dok ga vlada ne usvoji, a da se ministarstvo rukovodilo sa pet kriterujuma kada je odlučivalo koja će preduzeća biti na spisku.

Kako je precizirao, ministarstvo se pre svega rukovodilo da li preduzeća imaju pozitivan uticaj na zaposlenost u regionu, da li ima pozitivan uticaj na poslovanje drugih privrednih subjekata, tržišni potencijal, održivost, kao i karakter proizvoda i uloge od strateškog značaja.

„To je sada u formi predloga, sačekaćemo do kraja nedelje sednicu vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojen predlog zakona, a posle ćemo ući u skupštinsku proceduru i iz tog zakona proistećiće spisak sa 17 firmi“, kazao je Stevanović ističući da je on sada u formi predloga sve dok se vlada o njemu ne izjasni.

On je kazao da postoje realne šanse da u naredna dva do tri meseca neka od preduzeća sa togspiskabudu privatizovana.

Stevanović je rekao da će Ministarstvo privrede učiniti sve i da za 28 preduzeća u restrukturiranju do kraja ovog meseca bude objavljen javni poziv za privatizaciju.

Stevanović je dodao da je reč o preduzećima za kojapostoji administrativni i svaki drugi potencijal da poziv za njihovu prodaju bude objavljen.

„Mi ćemo u zakonu pokušati da zaštitimo ta preduzeća do 31. oktobra, odnosno da im omogućimo da ne idu u prinudnu naplatu, sve do okončanja trećeg poziva za njihovu prodaju“, rekao je Stevanović.

Kako je kazao, ako se proces prodaje okonča do tog roka i za njih nađu potencijalni investitori, to će biti dobro i ta preduzeća će dobiti nove vlasnike.

„Ukoliko se to ne desi, ona će, po svemu sudeći morati da idu u stečaj zbog njihovih finansijskih bilansa i stanja u kome se nalaze“, poručio je Stevanović.

„Što se tiče 28 preduzeća, ona će se štititi do 31. oktobra odnosno do onog trenutka kad se okonača treći poziv za priodaju kapitala, a to znači ili da se potpiše ugovor sa novim vlasnikom, odnosno da se proces prodaje proglasi neuspešnim“, objasnio je Stevanović.

On je naglasio da ideja nije da se proces privatizacije odlaže, i da se neće odustati od toga da da se prodaja društvenog kapitala okonča do 31.decembra.

„Od toga ne odustajemo i to je strateško, čvrsto opredeljenje ove vlade. Taj posao ćemo uraditi. Ono što smo hteli je da,uvažavajući stanje i prilike u tim preduzećima,omogućimo da tamo gde ima mogućnosti da se sprovede proces privatizacije da taj proces i sprovedemo“, rekao je Stevanović.

Kako je objasnio, nezahvalno je da se objavi javni poziv i nekome proda preduzeće, a da ono sutradan „dođe“ u blokadu.

„Omogućićemo da ona preduzeća koja imaju šansu da se prodaju svoju prodaju okončaju, a sva za koja ne postoje uslovi uvedemo u stečaj. Preduzeća za koja ne postoji mogućnost da se reorganizuju kroz stečaj, ićiće u bankrot i likvidaciju“, kazao je državni sekretar.

Na pitanje novinara koliko radnika je do sada uzelo otpremnine i za koliko preduzeća sa spiska na kome ih je više od 500 je pokrenuta privatizacija, on je rekao da su pozivi objavljeni za 12 preduzeća, dok je za četiri postupak prodaje okončan ili u toku.

Kako je kazao za preduzeće „Aleksa Šantić“ okončan je proces privatizacije, a u toku je proces prodaje “FAP”-a i “Krušik plastike”.

Stevanović je pozvao radnike da iskoriste svoje pravo u preduzećima koja su pred stečajem i prijave se za socijalni program za koji je država opredelila sredstva.

Do danas je,naveo je, rešen višak za 4. 332 radnika, za šta je iz budžeta izdvojeno više od 2,5 milijarde dinara, a time je obuhvaćeno 71 preduzeće.

„Pozivam radnike da se jave i iskoriste novac racionalno, jer im on može pomoći između ostalog i da pokrenu neki biznis za sebe“, rekao je on Stevanović.

On je kazao i da poreske obeznike likvidacija i stečaj preduzeća neće koštati ništa, odnosno kostaće ih manje nego što ih ta preduzeća koštaju u ovom trenutku.

„Svi gubici koja generišu ta preduzeća slivaju se na budžet Srbije direktno, a indirektno na poreske obveznike i kada njihova sudbina počne da se rešava kroz stečaj ona više nisu teret građana već sopstvene imovine i verujemo da će to biti dobro rasterećenje za javne finansije“, kazao je Stevanović.

On je dodao da za neka od njih ne postoji ni promil šanse da u narednom periodu postanu održiva.