Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.09.2019.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић за ТВ Пинк о програмима подршке за мала и средња предузећа

 

Оставити сигуран посао у фирми и кренути у сопствени бизнис, за неке је лудост, а за неке прилика да остваре снове и амбиције. Али, једно је замислити, а сасвим друго идеје спровести у дело.

Две девојке из Ивањице биле су довољно храбре, искористиле су помоћ државе и данас успешно воде предузеће са 30 запослених, преноси Пинк.

Драгана и Ивана Миловановић из Ивањице започеле су приватни бизнис са производњом кошуља пре више од пет година.

Иако нимало није било лако донети такву одлуку и напустити стални посао, кажу да су биле одлучне у својој намери да покрену бизнис у који су кренуле са свега троје запослених. Данас компанија има 30 радника.

Драгана Миловановић, власница компаније Роберто Баресси истиче да је у том тренутку напустила посао који је до тада радила.

„Сестра је остала да ради у својој компанији. И у ствари смо ми заиста од њене плате почеле да финансирамо посао“, рекла је Миловановић. Додаје и да су, када су кренуле у читаву причу, већ тада одлучиле да ће се бавити само јако квалитетним кошуљама.

„И данас, након 6 – 7 година заиста озбиљног рада и труда који стоји иза свега тога, ја могу са задовољством да кажем да смо успеле да достигнемо онај ниво квалитета који смо желеле и то је онај ниво квалитета који сигурно може да се нађе у иностранству и у великим светским метрополама“, истакла је Миловановић.

Бесповратна средства Министарства привреде обезбеђена су кроз три програма подршке – за развојне пројекте, за почетнике у пословању и набавку опреме.

Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, говорећи о програму за почетнике у пословању каже да је један од услова да би остварили право на ову подршку, да је фирма основана најраније у претходној години.

„За остале привреднике који имају два, три или више биланса, направили смо два друга програма. То је програм опреме који спроводимо преко, заједно или у сарадњи са пословним банкама, и такозвани развојни програм који опет спроводимо са Фондом за развој“, рекао је Стевановић.

Фонд за развој Србије, у 2019. год, примио је укупно 262 захтева. До данас је одобрено 207, у вредности од око 325 милиона и 145 милиона динара бесповратних средстава.

Извор: Пинк