Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
06.05.2015.

U Ministarstvu privrede danas je potpisan ugovor o prenošenju osnivačkih prava za veterinarsku stanicu u Žagubici sa Republike na tu lokalnu samoupravu.

Do sada je šest lokalnih samouprava, uključujući Žagubicu, potpisalo takav dokument, a među njima su Beograd, Novi Sad, Gadžin Han, Sombor i Irig.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović je rekao da je oko 40 veterinarskih stanica bilo u portfoliju Agencije za privatizaciju, a između 10 i 15 opština je do sada podnelo zahtev da se njihove veterinarske stanice izuzmu iz procesa privatizacije.

„To su pravdali javnim interesom, odnosno obavezama koje lokalnoj samoupravi nameće zakon kojim se reguliše delatnost tretiranja životinja i zoohigijene…Opštine su procenile da je njihov javni interes da se dalje bave tom delatnošću“, kazao je Stevanović nakon potpisivanja ugovora.

On je dodao da je Ministarstvo izašlo u susret svim opštinama koje su opravdale svoj zahtev i da očekuje da se pripremi dokumentacija za još šest-sedam opština, tako da one u narednom periodu mogu da preuzmu nadležnost nad veterinarskim stanicama.

„Neke od veterinarskih stanica će svakako ići u proces privatizacije, deo u stečaj, neke su već u akcionom planu i biće otvoren postupak stečaja, iz procesa stečaja će biti prodate“, istakao je Stevanović.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović zahvalio je vladi što je današnjim potpisivanjem ugovora sprovela u delo nešto što ima veliki značaj za tu opštinu, koja se pretežno stočarski kraj i svi građani se mahom bave poljoprivredom.

„Vraćanjem veterinarske stanice dobili smo uslov da otvorimo novo javno preduzeće koje će biti u službi naših građana, jer za sada postoje samo veterinarske stanice u privatnom vlasništvu“, kazao je Pavlović, koji takođe očekuje da će usluge biti kvalitetnije i jeftinije.