«Акције као што је Блиц предузетник су веома важне, јер у центар пажње  јавности постављају успешне привреднике. Битно је да добију јавно признање за своје успехе, али  истовремено је важно да буду пример и мотив за све наше младе људе, незапослене или оне са креативним идејама, да и они могу да успеју», рекао је данас државни секретар у Министарству привреде Драган Гргуревић на додели награде Блиц предузетник 2016.

Он је напоменуо да као и у Европи, и код нас мала и средња предузећа и предузетници чине највећи део српске привреде – 99 процената, доприносе БДП са преко 50% и запошљавају 2/3 у нефинансијском сектору. «Управо њима држава обезбеђује повољан, поуздан привредни амбијент и пружи одговоре на сва њихова питања и изазове», рекао је он.

Гргуревић је истакао да захваљујући  програму Година предузетништва који је држава покренула прошле године пружајући финансијску и нефинансијску подршку овом сектору привреде, данас имамо јасне резултате, попут 17.000 више привредних субјеката, више од 30.000 новозапослених у сектору малих и средњих предузећа који су остварили око 70 посто више прихода него у 2015.

«Како су ово више него јасни показатељи успешности подршке државе, обећали смо им да ћемо са тим наставити и у наредних десет година, прогласивши Деценију предузетништва, путем којег ће привредницима само у овој години бити доступно 18 милијарди динара у 34 различита програма. Поред овога, држава је у сарадњи са Европском унијом обезбедила да малим и средњим предузећима у овом тренутку буде доступно око 500 милиона евра повољних кредита из ЕУ фондова», подвукао је државни секретар.

„Винарија Ковачевић“ је, у конкуренцији од чак 440 компанија, понела титулу најбољег предузетника акције “Блиц предузетник 2016” коју већ десет година организује дневни лист “Блиц”. Награду у висини од 20.000 евра обезбедила је Сосијете женерал банка, дугогодишњи партнер ове акције.

– Награда нам пуно значи за даљи рад и подстрек у раду. Ја се нисам надао да ћу добити награду и мало сам затечен. Леп је осећај бити предузетник године, али велика је ствар бити и у топ 10 – каже Ковачевић за “Блиц”.Према његовим речима, „Винарија Ковачевић“ отвара нови подрум вина на око 7.000 квадрата.

Главни и одговорни уредник „Блица“ Предраг Михаиловић нагласио је да је 2007. када је покренута акција, једва пронађено око 20 предузетника који су могли да уђу у избор по својим резултатима.

– Задовољство је рећи да 10 година касније имамо више од 400 малих бизниса из Србије који су били спремни да учествују. „Блиц“ и сам послује у условима тржишне економије и одувек смо се бавили темама малог бизниса и предузетништва, и предлагали људима да сами уђу у то. На овај начин хоћемо да укажемо на то да је мали бизнис будућност – истакао је Михаиловић.

Ове године су у топ 10 компанија избора за „Блиц предузетника 2016“ ушле фирме: „Марушка“, „Бонели“, „Беотеко-пром“, „Златара Андрејевић“, „Унитехна“, „Пржионица кафе Бразил“, „Еуген“ и „Млекара Моравица“.

У жирију за избор “Блиц предузетник 2016. били су министар финансија Душан Вујовић, министар привреде Горан Кнежевић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, Јелена Булатовић из Српске асоцијације менаџера, Биљана Пешић из Сосијете женерал банке Србија и Александар Грачанац и Бранислава Симанић из Привредне коморе Србије