Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
27.04.2016.

Премијер Александар Вучић и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман положили су данас камен темељац за нови производни погон у компанији „ИГБ Аутомотив Комп“ и поручили да је то ово улагање добар сигнал за даље инвестиције немачких компанија у Србији.

Премијер је изразио задовољство што ће у тој фабрици бити отворено још 510 нових радних места и да је срећан што немачка компанија није одлучила да шири своју производњу у Македонији и Кини.

Изабрали су, додао је, Србију, као стабилну земљу са добрим и вредним радницима који долазе из свих крајева Сремског округа.

Он је додао да верује да ће фабрика бити завршена у року и да ће до 2017. године у њој радити више од 2.000 радника.

„Овде доводимо све веће играче. Немачке компаније ће све више долазити у Србију“, рекао је Вучић и додао да је захвалан амбасадору Дитману због оснивања српско-немачке привредне коморе у Србији.

Дитман је нагласио да се каменом темаљац за нови производни погон упућује сигнал за даље инвестиције из Немачке у Србију.

Он је подвукао да је Србија већ данас успешна земља када је реч о добављачкој индустрији за аутоиндустрију, додајући да се у Немачкој не може замислити ниједан аутомобил без делова из Србије.

Србија је од немачких привредника, према његовим речима, препозната као интересантна за инвестиције у све привредне гране, а то је пре свега због близине ЕУ, као и одлично образованој радној снази.

Подсетио је да су немачки предузетници у Србију инвестирали више од 1,8 милијарди евра и отворили око 30.000 радних места.

Дитман је додао да је за привлачење даљих инвестиција неопходна владавина права, због чега је важно отварање поглавља 23 и 24.

Немачка ће, како је најавио, наставити да подржава српску привреду, те додао да ће пружити подршку у дуалном образовању, али и подстицати мало и средње предузетништво.

Директор ИГБ Аутомотив у Инђији Далибор Берић објаснио је да је данашње полагање камена темељац само прва фаза изградње погона, а новом инвестицијом компанија у Србији постаје најјача у целом региону, а исто тако и целом свету што се тиче производње грејача за седишта у групацији.

У новом погону, како је најавио биће, за разлику од до сада, упошљавана не само средња стручна спремна, већ и радници са вишим образовањем, што је нови развојни правац компаније.

Фолкер Прешер из групације „I.G.Bauerhin GmbH“ истакао је да компанија у веома кратком року жели да запосли додатних 500 људи, чиме би број радника у Инђији порастао на 2.000.

Он је указао да ће уз помоћ најмодернијих машина за међуанродне произвођаче бити рађени грејачи за седишта, волане, сензоре и електронске контролне јединице.

„Инвестициа у Србији је за нас је успешна прича која је превазишла наша очекивања“, нагласио је Прешер.

Он је указао да у Инђији компанија има ангажован тим менаџера и добро обучене раднике, који гарантују успех ИГБ од којег групација очекује и даље позитиван развој.

Реч је о инвестицији вредној 4,5 милиона евра, чијом ће реализацијом бити запослено више од 500 нових радника у наредних пет година, уведени нови производи и примењена нова технологија.

Завршетак радова на новом погону се очекује крајем септембра, а реализацијом овог пројекта, како истичу у компанији, „ИГБ Аутомотив“ обезбедиће додатних 7.000 метара квадратних простора.

Компанију „ИГБ Аутомотив Комп“ основала је 2007. компанија „И.Г.Бауерхин ГмбХ“ из Немачке, а бави се производњом грејача за седишта, грејача за волане, сензора за окупираност седишта аутомобила, каблова за грејаче седишта, електричних контролних јединица.

Оснивањем компаније запослен је 133 радника и произведено свега 100.000 грејача за седишта, већ 2008. године, када почиње и светска економска криза, компанија у Инђији производи 1,5 милиона грејача за аутомобилска седишта и запошљава још 48 радника.

Та компанија поседује свеобухватну технологију грејача за аутомобилска седишта и сензора за заузеће седишта, те као лидер у области поменуте производње омогућава својим купцима висок квалитет производа према постављеним стандардима аутоиндустрије ISO/TS 16949, али и према станадарима ISO 140001 и OHSAS 18001.

У оквиру групације производне јединице налазе се у Немачкој, Чешкој, Канади, Мексику, Кини и Србији.

На територији Србије, та компанија има своју производну јединицу која уједно представља и прву по величини, броју запослених и оствареној реализацији у „Бауерхин“ групи“.

Она је једна од највећих гринфилд инвестиција у Србији и истовремено одлична пример успешног и продуктивног пословања, не само на локалном, већ и на регионалном нивоу.

Запошљава више од 1.500 радника и производи више од 16 милиона производа годишње.

Налази се на листи компанија са највећим бројем запослених, од којих више од 90 одсто чине жене и представља снажан ослонац даљем развоју локалне заједнице.